L 79 Forslag til lov om ændring af databeskyttelsesloven og lov om Det Centrale Personregister.

(Justering af aldersgrænsen for samtykke til behandling af personoplysninger i forbindelse med udbud af informationssamfundstjenester m.v.).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2023-24
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 14-11-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 21-11-2023
Betænkning afgivet 06-12-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-12-2023
Delt i:
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget hæver aldersgrænsen for, hvornår et barn kan give samtykke til en informationstjeneste til behandling af personoplysninger. Det betyder, at aldersgrænsen hæves fra 13 til 15 år for f.eks. e-handel, onlinespil og sociale medier. Ændringen sker med afsæt i anbefalingerne i regeringens ekspertgruppe om techgiganter, jf. rapporten »Demokratisk kontrol med tech-giganternes forretningsmodeller«, em.dk.

Derudover ligestiller lovforslaget Procesbevillingsnævnet med domstolene, så Procesbevillingsnævnet undtages fra databeskyttelsesforordningens regler om oplysningspligt og indsigtsret i sager vedrørende appeltilladelse. Folketingets Ombudsmands undtages tillige for retten til indsigt, for så vidt angår behandling af personoplysninger i sagsakter fra myndigheder. Folketingets Ombudsmand skal i stedet videresende anmodningerne om indsigt til den pågældende myndighed.

Endelig ophæves databeskyttelseslovens § 13, stk. 1-3 og 5-9, om behandling af personoplysninger i markedsføring, da regeringen vurderer, at det er tvivlsomt, om bestemmelserne ligger inden for medlemsstaternes nationale råderum.