Temaer

Her på siden kan du læse temaer om aktuelle emner, begivenheder, aktiviteter og særlige historiske begivenheder i Folketinget. 

Folkemødet på Bornholm

Den 15.-17. juni 2023 indtager Folketinget endnu en gang et telt på Cirkuspladsen i Allinge.

Fri abort siden 1973

Den 24. maj 1973 vedtog Folketinget lov om svangerskabsafbrydelse. Dermed blev retten til fri abort sikret i Danmark efter flere års ophedet debat.

Folketingets arbejde med krigen i Ukraine

Her kan du få et overblik over, hvordan Folketinget arbejder med forhold, der relaterer sig til krigen i Ukraine.

Lovforslag om indfødsret (statsborgerskab)

Tildeling af statsborgerskab kan kun ske ved lov. Det står i grundloven. Derfor vedtager Folketinget 2 gange om året en ny lov, som tildeler statsborgerskab til nye statsborgere – også kaldet indfødsret. 

Folketingets arbejde hen over sommeren

Det sidste møde i Folketingssalen på denne side af sommeren var den 2. juni 2023. Men Folketinget fortsætter sit arbejde.

Borgen efter valget

Den 1. november 2022 var der folketingsvalg i Danmark, men hvad skete der i Folketinget efter valget? Det kan du læse om i temaet »Borgen efter valget«.

30 markante kvindelige politikere hædres i nyt maleri

30 kvindelige politikere skal portrætteres på et nyt maleri, som skal hænge i Samtaleværelset i Folketinget. Her kan du læse om dem, deres liv og deres politiske karriere.

Samtaleværelset: En kunstnerisk gennemgang af folkestyrets udvikling

Samtaleværelset er et af Folketingets mest ikoniske og besøgte rum. Kunsten i Samtaleværelset fortæller historien om det danske folkestyres udvikling fra enevælde til demokrati.

Større

Historiske temaer

I billedrullen her kan du gå på opdagelse i arkivet og finde historiske temaer, der relaterer sig til Folketinget. Du kan f.eks. læse om Danmarks første folkeafstemning, genforeningen i 1920 og Presselogens 100 års jubilæum.
Større

Folketinget og coronasituationen

Her har vi samlet informationer om Folketingets ageren i forbindelse med covid-19 samt en liste over de lovforslag vedrørende covid-19, der blev fremsat, behandlet og vedtaget i Folketinget.
Større

H.M. Dronning Margrethe: 50 år som statsoverhoved

Den 14. januar 2022 var det 50 år siden, H.M. Dronning Margrethe overtog tronen og blev statsoverhoved for Danmark, Færøerne og Grønland. Her kan du læse om tronfølgeloven, dronningerunde, Statsrådet og dronningens rolle i lovgivningsprocessen.
Større

Danmarks første folkeafstemning: Salget af de dansk-vestindiske øer

Den 14. december 1916 blev den første folkeafstemning afholdt i Danmark. Afstemningen omhandlede salget af De Vestindiske Øer til USA og endte med et overbevisende ja. Det var første gang kvinder og tjenestefolk kunne afgive deres stemme vedrørende et nationalt spørgsmål efter ændringen af grundloven i 1915.
Større

Festen for gæsten: Presselogen 100 år

I 2018 havde Presselogen 100-årsjubilæum. Folketingsmedlemmerne og pressen har levet under samme tag siden det nuværende, tredje Christiansborg blev taget i brug i 1918. I et internationalt perspektiv er det en unik ordning, at pressen har så tæt adgang til det politiske maskineri.
Større

Politiske satiretegninger gennem 100 år

Bladtegnerens opgave er at kommentere den aktuelle, politiske debat. Det kan gøres med kritik, hån, latterliggørelse eller hyldest, og ofte er der også noget jovialt og hjertevarmt i tegningerne. 
Større

»Kvinde, Gaa hen og stem!«: 100 år med kvinder i politik

I 1915 kom den grundlovsændring, der sikrede, at kvinderne fik stemmeret og blev valgbare, men først i 1918 kunne danske kvinder for første gang stille op til og stemme ved et folketingsvalg.
Større

Genforeningen 1920: Sønderjylland blev genforenet med Danmark

I 1920 blev Sønderjylland genforenet med Danmark. Her kan du læse mere om den historiske begivenhed og hvordan de nye grænsedragninger medførte et samlet Danmark.
Større

Historien om Rigsarkivets bygninger

Læs om de historiske bygninger, som Folketinget overvejer at overtage, når de bliver ledige.