L 79 B Forslag til lov om ændring af databeskyttelsesloven og lov om Det Centrale Personregister.

(Ophævelse af bestemmelser om behandling af personoplysninger i forbindelse med markedsføring, undtagelse fra oplysningspligten og indsigtsretten hos Procesbevillingsnævnet og tilpasning af indsigtsretten hos Folketingets Ombudsmand).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-12-2023
3. behandlet, vedtaget 14-12-2023
Oprindeligt forslag:
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget ligestiller Procesbevillingsnævnet med domstolene, så Procesbevillingsnævnet undtages fra databeskyttelsesforordningens regler om oplysningspligt og indsigtsret i sager vedrørende appeltilladelse. Folketingets Ombudsmands undtages tillige for retten til indsigt, for så vidt angår behandling af personoplysninger i sagsakter fra myndigheder. Folketingets Ombudsmand skal i stedet videresende anmodningerne om indsigt til den pågældende myndighed.
Derudover ophæves databeskyttelseslovens § 13, stk. 1-3 og 5-9, om behandling af personoplysninger i markedsføring, da regeringen vurderer, at det er tvivlsomt, om bestemmelserne ligger inden for medlemsstaternes nationale råderum.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 81 (S, V, M, DD, KF, DF, ALT, NB og Jon Stephensen (UFG)), imod stemte 27 (SF, LA, EL og RV), hverken for eller imod stemte 1 (Lars Boje Mathiesen (UFG)).