- 8 udvalgsmøder
- behandling af 2 lovforslag og 5 beslutningsforslag
- 83 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 4 deputationer
- 36 skriftlige henvendelser til udvalget
Udvalget har i folketingsåret bl.a. beskæftiget sig med #MeToo-debatten om krænkelser og chikane af seksuel karakter, debatten om forebyggelse af partnervold og partnerdrab, kønssammensætningen i virksomheders og institutioners ledelser og bestyrelser og debatten om uligeløn mellem kvindedominerede og mandsdominerede fag. I forbindelse med temaet uligeløn har udvalget bl.a. behandlet et borgerforslag, der handlede om, at regeringen skulle indkalde til trepartsforhandlinger om at skabe ligestilling i lønforholdene mellem offentlige fag.
Høring
I folketingsåret fokuserede udvalget på den seksuelle chikane og kønsbestemte forskelsbehandling, man som studerende risikerer at blive udsat for. Flere undersøgelser har bl.a. peget på, at udfordringerne særlig skal findes på uddannelser, hvor kønssammensætningen er skæv, og på de uddannelser, hvor man som en del af uddannelsen skal i praktik på en arbejdsplads. Ligestillingsudvalget holdt på den baggrund den 3. maj 2022 en åben høring om forebyggelse af sexisme og seksuel chikane i uddannelsessystemet. Udvalget havde inviteret repræsentanter fra en række uddannelsesinstitutioner og eksperter til bl.a. at præsentere deres bud på, hvordan uddannelsesinstitutionerne bedst kan forebygge, at studiemiljøet præges af et nedsættende og seksualiserende sprogbrug og et unødigt fokus på køn, og hvordan man kan ændre kultur og normer om køn på uddannelsesstederne, særligt de steder, hvor kønssammensætningen er skæv.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
Udvalget holdt den 10. november 2021 et åbent dialogmøde med en række herboende afghanske kvinder. Mødet handlede om den aktuelle situation for piger og kvinder i Afghanistan, efter at Taleban havde overtaget magten i landet den 15. august 2021. Diskussionen kredsede om afghanske kvinders og pigers situation i forhold til sikkerhed, uddannelse og muligheden for at arbejde, og hvad der fra dansk side kunne gøres.
Mødet blev holdt i samarbejde med Dansk Flygtningehjælps diasporaprogram (Danish Refugee Council’s Diaspora Programme) og Rahela Sidiqi, grundlægger af og direktør for Governance and Reform Advisory – Aid (GRA) og Rahela Trust for Afghan Women’s Education.
Udvalget holdt den 2. februar 2022 et lukket møde med KVINFO om kvinders vilkår i politik.
På mødet fremlagde repræsentanter for KVINFO bl.a. rapporten »Køn og kultur i kommunalpolitik – En undersøgelse af kønnet forskelsbehandling og seksuel chikane blandt kommunalbestyrelsesmedlemmer«.
Rejser
Udvalget deltager normalt i FN’s Kvindekommissions årlige samlinger i New York, men Kvindekommissionens 66. samling blev afviklet virtuelt på grund af covid-19-pandemien. De virtuelle møder blev holdt den 14.- 25. marts 2022, og en del af udvalgets medlemmer deltog.