Folketingets formands tale ved Bibliotekets 175 års jubilæum

Kære alle sammen

I dag fejrer vi 175-året for oprettelsen af Folketingets Bibliotek. 


Biblioteket er den ældste afdeling i Folketingets Administration og næsten 8 måneder ældre end grundloven. 

Siden 1848 har Biblioteket beriget parlamentarikerne med litteratur og oplysning. Biblioteket har udviklet sig fra en beskeden eksistens til et moderne parlamentsbibliotek med meget mere end støvede bøger på hylderne. 

Den 28. oktober 1848 er derfor en mærkedag, som fortjener at blive hyldet. Selv med en lille forsinkelse.
-----
Forretningsordenen indeholder en bestemmelse om, at der ved hver folketingssamlings begyndelse skal vælges to personer til at føre tilsyn med Biblioteket. 

De to tilsynsførende har til opgave sammen med de ansatte i biblioteket at skabe gode betingelser for, at medlemmerne kan blive hjulpet med at få de oplysninger, som de har brug for i deres parlamentariske arbejde.  

Når jeg kigger mig omkring i Læsesalen, kan jeg konstatere, at her er plads til ro og fordybelse. 

Læsesalen fungerer som et åndehul, hvor man kan mærke historiens vingesus. Man kan sætte sig her og koncentrere sig, mens man tænker tilbage på de mange politiske koryfæer, der også har opholdt sig her.

Jeg har stor veneration for biblioteker og bøger, som man kan have i hænderne. Det er nok et generationsspørgsmål. 
I mine ungdomsår boede jeg nærmest på biblioteket i Holstebro. Det var der, jeg kom for at låne bøger, læse aviser – og sluge tegneserier som Lucky Luke og Asterix og Obelix. Biblioteket var en slags varmestue, hvor jeg og mine venner brugte mange timer sammen.      
-----

Gammel kærlighed ruster som bekendt ikke. Derfor synes jeg også, at Bibliotekets læsesal nok er et af de smukkeste lokaler på Christiansborg, men det er ikke kun forbeholdt medlemmer og ministre. 
Alle husets brugere er velkomne, og det kan ses og mærkes. Der kommer mange forbi i løbet af en dag. Det giver Biblioteket liv.   

Det er også her i Biblioteket, man finder alt, hvad der er sagt i Folketingssalen igennem tiderne. Og det er som bekendt en hel del. 

Det sagte ord er flygtigt. Det kan nemt blive glemt. Nogle gange gør det ikke så meget. I andre tilfælde har det sagte ord en gyldighed, der tjener som inspiration for nye generationer. 

Derfor er det så vigtigt, at vi har Biblioteket til at opbevare og værne om vores fælles hukommelse. Inden for de senere år er de mange ord blevet digitaliseret, så interesserede nemt og hurtigt kan gå på opdagelse og glæde sig over guldkorn og ryste på hovedet over tågesnak.      
-----

Hvis man får brug for hjælp til at ”huske”, hvad der er blevet sagt i en bestemt forhandling, står Bibliotekets personale klar til at finde det frem. Det er blot ét af mange tilbud, man kan få her hos jer. 

Tak til de tilsynsførende for at være ambassadører på vores alles vegne igennem de mange år. Jeg er overbevist om, at I også i fremtiden vil være med til at skabe rammerne om den bedst tænkelige service til medlemmer, ansatte og gæster. 

På vegne af Folketinget vil jeg sige tak til Biblioteket for at udbrede kendskabet og indholdet af det parlamentariske arbejde fra Folketingssalen - både inden for og uden for Christiansborgs tykke mure. 

Med denne tak vil jeg give ordet videre til Anders Kronborg, som er den ene af de to tilsynsførende for Biblioteket.