- 42 udvalgsmøder
- behandling af 21 lovforslag og 21 beslutningsforslag
- 63 samrådsspørgsmål fra udvalget
- 1.725 udvalgsspørgsmål fra udvalget
- modtagelse af 9 deputationer
- 127 skriftlige henvendelser til udvalget
Høringer
Den 13. januar 2022 holdt udvalget en høring om logning som led i Folketingets behandling af L 93 Forslag til lov ændring af retsplejeloven og lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester. (Revision af reglerne om registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik (logning) m.v.). Formålet var, ud over at få større indsigt i brugen af registrering og opbevaring af teleoplysninger, f.eks. som efterforskningsværktøj og som bevis i retssager, at få belyst, hvilke konsekvenser lovforslaget forventedes at have i forhold til respekten for grundlæggende rettigheder, herunder EU-Domstolens praksis vedrørende logningsregler, og hvilke konsekvenser lovforslaget forventedes at få for borgerne, teleudbydere og øvrige relevante aktører.
Den 26. januar 2022 holdt udvalget en åben høring om offentlighedsloven med det formål at belyse den rette balance mellem på den ene side hensynet til at sikre det fortrolige rum, hvor regeringen kan få rådgivning og bistand fra embedsværket, og på den anden side offentlighedens interesse i åbenhed og indblik i myndighedernes arbejde og Folketingets muligheder for at udøve parlamentarisk kontrol med regeringen. Høringen blev bl.a. afholdt på baggrund af Ytringsfrihedskommissionens betænkning 1573/2020 om ytringsfrihedens rammer og vilkår i Danmark og kommissionens overvejelser og anbefalinger om informationsfrihed og ret til aktindsigt og oplysninger.
Temamøder, ekspertmøder og andre møder
- Den 6. oktober 2021 holdt udvalget et temamøde om resocialisering og uddannelse for afsonere i Kriminalforsorgen som én blandt flere aktiviteter som led i forberedelserne til regeringens forhandlinger med partierne i Folketinget om en flerårsaftale om Kriminalforsorgens økonomi.
- Den 6. oktober 2021 holdt udvalget tillige et temamøde om sagsomkostninger i straffesager ligeledes som led i forberedelserne til regeringens forhandlinger med partierne i Folketinget om en flerårsaftale om Kriminalforsorgens økonomi.
- Den 13. oktober 2021 holdt udvalget et ekspertmøde om offentlige myndigheders indgreb i og omkring borgeres ejendom og virksomhed, bl.a. for at belyse, hvorvidt processerne kan forenkles og ensartes for at styrke borgernes retssikkerhed. Ekspertmødet blev afholdt i forlængelse af Folketingets behandling af beslutningsforslag nr. B 84 om styrket retssikkerhed ved ekspropriation m.v.
- Den 14. oktober 2021 holdt udvalget et møde med Fængselsforbundet, Kriminalforsorgsforeningen, Dansk Socialrådgiverforening og HK Stat som led i forberedelserne til regeringens forhandlinger med partierne i Folketinget om en flerårsaftale om Kriminalforsorgens økonomi.
- Den 25. og 26. oktober 2021 deltog medlemmer af Retsudvalget og Europaudvalget (virtuelt) i det 9. møde i den fælles parlamentariske følgegruppe vedrørende Europol (JPSG) for medlemmer af de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet. Her var bl.a. cyberkriminalitet i EU med fokus på de kommende EU-regler om bekæmpelse af onlinemisbrug af børn og bekæmpelse af finansiel kriminalitet og korruption på dagsordenen.
- Den 20. januar 2022 holdt udvalget et møde med Rigspolitiet om konsekvenserne af L 93 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester. (Revision af reglerne om registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik (logning) m.v.).
- Den 21. april 2022 var udvalget inviteret til møde hos Folketingets Ombudsmand om Ombudsmandens arbejde og årsberetning for 2021.
- Den 29. april 2022 holdt udvalget en lukket spørgetime med justitsministeren om aktuelle emner inden for udvalgets område.
- Den 1. september 2022 holdt udvalget dels et møde med de faglige organisationer Dommerforeningen, Dommerfuldmægtigforeningen, HK Stat og HK Danmarks Domstole og dels et møde med Danske Advokater og Advokatsamfundet, begge som led i forberedelserne til de politiske forhandlinger med regeringen om en flerårsaftale om Danmarks Domstoles økonomi.
- Den 15. september 2022 holdt udvalget møde med Institut for Menneskerettigheder om instituttets årsberetning for 2021.
- Den 15. september 2022 mødtes udvalget med det norske Stortings Justiskomité til en uformel dialog og erfaringsudveksling i Folketinget. Her var bl.a. grænseoverskridende kriminalitet, bandekriminalitet, ungdomskriminalitet, udlændinge- og integrationspolitik og leje af fængselspladser i udlandet på dagsordenen.
- Den 29. september 2022 holdt udvalget møde med en gruppe af tidligere politiansatte og foreningen Thin Blue Line, der støtter alvorligt tilskadekomne politiansatte og deres pårørende, med fokus på psykiske belastningsreaktioner som posttraumatisk stress (ptsd) blandt politiansatte.
Tekniske gennemgange
- L 93 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester. (Revision af reglerne om registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik (logning) m.v.) ved justitsministeren og embedsmænd fra Justitsministeriet den 21. februar 2022.
- L 162 Forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om vagtvirksomhed, lov om social service og lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Styrket indsats mod utryghedsskabende adfærd og kriminalitet) ved justitsministeren og embedsmænd fra Justitsministeriet den 19. april 2022.
- L 182 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love. (Effektivisering af straffesagskæden og nævnsprocessen m.v. i Ungdomskriminalitetsnævnet, øget adgang til videregivelse og optagelse af fotografier, forbedring af politiets muligheder for efterforskning m.v.) ved justitsministeren og
embedsmænd fra Justitsministeriet den 19. maj 2022.
- L 195 Forslag til lov om Det Centrale Dna-profilregister og Det Centrale Fingeraftryksregister ved justitsministeren og embedsmænd fra Justitsministeriet den 19. maj 2022.
- Forslag til finanslov 2023 på Justitsministeriets område ved justitsministeren og embedsmænd fra Justitsministeriet den 6. september 2022.
Besøg og studieture
Den 1. december 2021 var udvalget på besøg hos Kriminalforsorgen i Frihed, som er et kontrol- og støtteorgan for løsladte lovovertrædere, København, som led i forberedelserne til regeringens forhandlinger med partierne i Folketinget om en flerårsaftale om Kriminalforsorgens økonomi.
Den 7. april 2022 besøgte udvalget Retten på Frederiksberg som led i forberedelserne til de politiske forhandlinger med regeringen om en flerårsaftale om Danmarks Domstoles økonomi.
Den 11. og 12. maj 2022 var udvalget på studietur med besøg hos Retten i Aarhus, Vestre Landsret i Viborg, Nævnenes Hus i Viborg, Retten i Aalborg, Vestre Landsrets bitingsted i Aalborg og advokatfirmaet HjulmandKaptain i Aalborg som led i forberedelserne til de politiske forhandlinger med regeringen om en flerårsaftale om Danmarks Domstoles økonomi. Formålet med studieturen var bl.a. at få et større indblik i arbejdet og hverdagen ved domstolene og drøfte domstolenes nuværende udfordringer set fra forskellige perspektiver med særligt fokus på sagsbehandlingstiderne ved domstolene og berammelse og udsættelse af sager, rekruttering og fastholdelse, sikkerhedsforhold, it-understøttelse og erfaringer med familieretten og Ungdomskrimininalitetsnævnet.
Den 18. maj 2022 var udvalget på besøg i Østre Landsret og i Højesteret som led i forberedelserne til de politiske forhandlinger med regeringen om en flerårsaftale om Danmarks Domstoles økonomi.