L 8 Forslag til lov om ændring af lov om gasforsyning, lov om Energinet og lov om elforsyning.

(Regulering af brint, omorganisering af Energinet, CO2-lagring m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Udvalget vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion og forslag til lov om ændring af lov om gasforsyning, lov om Energinet og lov om elforsyning
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 19-12-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 20-12-2022
Betænkning afgivet 21-12-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 22-12-2022
3. behandlet, vedtaget 22-12-2022
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Forslaget har til formål at skabe rammer for etablering af en brintinfrastruktur i Danmark, der skal understøtte den grønne omstilling og udviklingen af PtX.

Forslaget medfører også, at Energinet kan samle systemansvaret for gas og el i ét selskab, og at der kan fastsættes indtægtsrammer for transmissionssystemejeren og systemoperatøren på gasområdet.

Endvidere gives ministeren mulighed for at beslutte virkningstidspunktet for Energinets overgang fra hvile-i-sig-selv-regulering – regulering som tilsiger, at virksomhedens indtægter og omkostninger skal balancere, og at lovgivningen sætter grænser for overskuddet – til en indtægtsrammeregulering.

Derudover gives Energinet hjemmel til at varetage lagring af CO2 i Danmark på lige fod med andre CO2-lageraktører.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2023.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 108 (S, V, M, SF, DD, LA, KF, EL, RV, ALT, NB og DF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.

Medlemmer af udvalget

Udvalget vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion og forslag til lov om ændring af lov om gasforsyning, lov om Energinet og lov om elforsyning blev nedsat tirsdag den 20. december 2022.
Se medlemmer af udvalget