L 75 Forslag til lov om ændring af momsloven, chokoladeafgiftsloven, skattekontrolloven og forskellige andre love og om ophævelse af lov om ændring af momsloven.

(Indberetning af betalingsoplysninger til bekæmpelse af grænseoverskridende momssvig, omvendt betalingspligt for teleydelser, notifikationsordning i visse afgiftslove, ændring af regler om ansvarsfrihed, tydeliggørelse af praksis om skærpede bøder, oplysningspligt i forbindelse med delvis momsfradragsret, justering af regler om udtagning, fritagelse for lønsumsafgift på energivirksomheders aktiviteter vedrørende indefrysning i forbindelse med indefrysningsordning for høje energiregninger, ændring af regler om kompetence til opkrævning af visse underholdsbidrag m.v.).

Af: Skatteminister Jeppe Bruus (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 27-04-2023
Betænkning afgivet 17-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-05-2023
3. behandlet, vedtaget 01-06-2023
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Lovforslaget indeholder en række forskellige elementer.

Med lovforslaget foreslås det at gennemføre nye EU-regler, som øger muligheden for at bekæmpe grænseoverskridende momssvig i forbindelse med e-handel gennem indberetning af visse betalingsoplysninger fra betalingstjenesteudbydere.

Det foreslås at indføre omvendt betalingspligt for moms på teleydelser for at minimere risikoen for momskarruselsvig. Desuden foreslås det, at der indføres oplysningspligt i forbindelse med delvis momsfradragsret, og udtagningsreglerne justeres. For at skabe en klar retstilstand foreslås det herudover at justere skattekontrollovens regler om skattepligtiges ansvar i tilfælde, hvor oplysninger til brug for årsopgørelsen indberettes af tredjeparter.
Derudover foreslås det at ændre hæftelsesreglerne og indføre en notifikationsordning på afgiftsområdet.

Videre foreslås nogle tekniske justeringer, der bl.a. tydeliggør praksis om skærpede ordensbøder, tilpasser momsfritagelsen til visse EU-institutioner i forbindelse med covid-19 og præciserer muligheden for registrering som varemodtager i forbrugerafgiftsloven. For at lette administrationen af leasingområdet for visse køretøjers værditabsberegninger foreslås herudover ændringer af en overgangsregel.

Herudover foreslås det at fritage energivirksomheder for lønsumsafgift for deres aktiviteter i forbindelse med indefrysningsordningen for høje energiregninger. Videre indeholder lovforslaget en enkelt redaktionel ændring som følge af den nye bogføringslov.

Endelig foreslås, at kompetencen til at opkræve visse nordiske underholdsbidrag overføres fra Gældsstyrelsen til Udbetaling Danmark for at forenkle opkrævningen af disse bidragskrav.

Det foreslås, at loven med visse undtagelser træder i kraft den 30. juni 2023.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 102 (S, V, M, SF, DD, LA, EL, RV, DF, ALT og SP), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 7 (KF, NB).