Fremsat den 17. marts 2023 af Franciska Rosenkilde (ALT),
Helene Liliendahl Brydensholt (ALT) og Torsten Gejl (ALT)
Forslag til folketingsbeslutning
om oprettelse af en plantebaseret
kokkeuddannelse
Folketinget pålægger regeringen
inden udgangen af 2023 at tage de nødvendige administrative
skridt for at påbegynde oprettelsen af en kokkeuddannelse med
rent plantebaseret pensum i regi af Hotel- og Restaurantskolen.
Bemærkninger til forslaget
Der skal specialiserede kokke
til
For at lykkes med den grønne omstilling
skal en større del af danskernes mad være grøn
og plantebaseret. Det gælder både i hjemmene, og
når der spises ude i kantiner, offentlige køkkener og
på restauranter og cafeer. Flere og flere danskere spiser
allerede overvejende eller helt vegetarisk. I 2022 svarede 18 pct.
af danskerne, at det var tilfældet, mens tallet var 12 pct. i
2018 og 3,8 pct. i 2010. Der er således tale om en markant
stigning i antallet af danskere, som fra 2010 til 2022 oplyser, at
de spiser overvejende eller helt vegetarisk. I tråd hermed
svarede 3 pct. af danskerne i 2022, at de lever vegetarisk,
herunder en del af disse vegansk. I 2017 var tallet 1,8 pct., og
der er således også her tale om en stor stigning
på få år (»Statistik om vegetarisk levevis
i Danmark«, Vegetarisk.dk).
Der er på den baggrund brug for flere
kokke og madhåndværkere, der er specialiseret i at
udvikle og producere velsmagende, nærende og inspirerende
vegetarisk og vegansk mad. Der er brug for kokke, som kan drive den
grønne gastronomi frem i Danmark, og som kan inspirere inden
for såvel som uden for landets grænser.
Der er et kraftigt fald i antallet af
ansøgninger til kokkeuddannelsen. Hvis den unge generation
skal vælge en kokkeuddannelse til, er der ifølge
forslagsstillerne behov for en ny visionær variant af
uddannelsen, som henvender sig til medborgere, der lever helt eller
delvis plantebaseret. Det er absolut relevant for et land, der
bryster sig af at have ekspertise inden for fødevarer og
gastronomi, at vi prioriterer den grønne gastronomiske
bølge, også på uddannelsesniveau. Ifølge
forslagsstillerne er en nytænkning af kokkeuddannelsen
afgørende for, at landets mange unge madelskende vegetarer
og veganere kan finde interesse i og gennemføre en
kokkeuddannelse. Det samme gælder for andre unge
ildsjæle med interesse inden for mad og/eller
bæredygtighed, som ikke kan se sig selv i den nuværende
uddannelse, hvor der rundt regnet er 70 siders opskrifter med
kød og 3 sider med bælgfrugter i den bog, der
eksamineres i på uddannelsen (»DVF: En plantebaseret
kokkeuddannelse vil gøre det mere spændende for unge
at arbejde med mad«, Altinget.dk, den 20. maj 2022).
Uddannelse i regi af Hotel- og
Restaurantskolen
Forslagsstillerne anbefaler, at uddannelsen i
første omgang oprettes på Hotel- og Restaurantskolen,
der er beliggende i København, og hvor en lang række
af landets gastronomiske uddannelser hører hjemme.
Der skal i forbindelse med oprettelsen af den
plantebaserede kokkeuddannelse afsættes midler til et fagligt
og didaktisk udviklingsarbejde af det faglige indhold af
uddannelsen og undervisningsmateriale om plantebaseret kost og
madlavning.
Uddannelsen skal fra opstarten være
taxametergodkendt og være klar til, at de første
elever kan starte i 2025.
Økonomi
Med forslaget ønsker forslagsstillerne
at afsætte 8 mio. kr. til at oprette en plantebaseret
kokkeuddannelse på eksempelvis Hotel- og Restaurantskolen. De
bør øremærkes til udvikling af uddannelsens
faglige indhold og den administrative opstart af uddannelsen.
Udgifterne skal finansieres via det finanspolitiske
råderum.
Skriftlig fremsættelse
Franciska
Rosenkilde (ALT):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
oprettelse af en plantebaseret kokkeuddannelse.
(Beslutningsforslag nr. B 90)
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.