B 12 Forslag til folketingsbeslutning om aktivt fravalg af organdonation fra det fyldte 18. år i Danmark (borgerforslag).

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Beretning afgivet
Afgivet: 21-03-2023

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om aktivt fravalg af organdonation fra det fyldte 18. år i Danmark (borgerforslag) afgivet af Sundhedsudvalget den 21. marts 2023

20222_b12_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Sundhedsudvalget den 21. marts 2023

1. Politiske bemærkninger

Udvalget

Udvalget anerkender behovet for flere organer til transplantation i Danmark og er enig om, at organdonationsområdet skal styrkes, og at flere danskere skal tage stilling til organdonation. Ifølge Dansk Center for Organdonation stod 460 patienter ved udgangen af 2022 på aktiv venteliste til et organ i Danmark, hvilket er en stigning på 71 personer sammenlignet med udgangen af 2021.

Udvalget noterer sig, at den nyeste holdningsundersøgelse om organdonation fra Sundhedsstyrelsen viser, at størstedelen af de adspurgte danskere er positive over for organdonation. Samtidig har under en fjerdedel af danskerne registeret deres stillingtagen i Organdonorregisteret.

Udvalget er enig om, at den nuværende situation med lange ventelister til et livsvigtigt organ er uacceptabel, og at indsatsen for at få flere organer skal forbedres. Samtidig anerkender partierne, at der findes forskellige modeller for at styrke området, og at beslutninger herom skal træffes på så veloplyst et grundlag som muligt og med inddragelse af erfaringer fra andre lande i Europa.

Udvalget noterer sig, at regeringen har opstartet politiske drøftelser om organdonation i regi af etisk kreds. Udvalget er enig om at fortsætte de politiske drøftelser om at styrke organdonationsområdet, hvor forskellige initiativer og modeller kan afsøges nærmere.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 5. januar 2023 og var til 1. behandling den 2. marts 2023. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 5 bilag på beslutningsforslaget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 2 skriftlige henvendelser om beslutningsforslaget.

Deputationer

Udvalget har under udvalgsarbejdet modtaget 1 deputation, der mundtligt har redegjort for sin holdning til beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 2 spørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

P.u.v.

Rasmus Lund-Nielsen

formand