Litauisk parlamentsformand på besøg i Folketinget

08.05.2024

Den litauiske gæst er i forvejen bekendt med danske forhold gennem sit ægteskab med dansk stormester i skak.

Som led i sit første officielle besøg i Danmark lagde Litauens parlamentsformand Viktorija Čmilytė-Nielsen tirsdag den 7. maj vejen forbi Folketinget.

Hun blev modtaget af Folketingets formand Søren Gade og mødtes også med medlemmerne af Præsidiet i det fine Samtaleværelse.

Besøget bekræftede de tætte bånd mellem Danmark og Litauen. Danmark var det første land, der genoptog de diplomatiske forbindelser med Litauen, da det daværende Sovjetunionen brød sammen i 1991. Siden Litauen opnåede selvstændighed, har Danmark ydet omfattende økonomisk og politisk støtte til landet. Ikke mindst i forbindelse med Litauens optagelse i EU og Nato.

Litauen har Ruslands krig mod Ukraine tæt inde på livet, fordi Litauen grænser op til den russiske enklave ved Kaliningrad ud mod Østersøen. Derfor var krigen et af de centrale temaer i samtalen mellem Folketingets formand, præsidiemedlemmerne og den litauiske gæst.

Søren Gade betonede på mødet, at alle Folketingets partier slutter op bag støtten til Ukraine og går ind for en hård sanktionslinje over for Rusland.

Efter det officielle besøg fik Viktorija Čmilytė-Nielsen en rundvisning i Folketingssalen, og derefter gik hun ned i Folketingets besøgsområde, hvor hun overværende en klasse i færd med læringsspillet ”Politiker for en dag”.

Onsdag formiddag var Viktorija Čmilytė-Nielsen i audiens hos H.M. Kong Frederik.

Som navnet antyder, har den litauiske parlamentsformand tætte bånd til Danmark. Hun er gift med den danske stormester i skak Peter Heine Nielsen, hvis familie kommer fra Holstebro. Viktorija Čmilytė-Nielsen er selv stormester i det klassiske brætspil og tidligere europamester for kvinder.

Fotografer: Ólafur Gestsson og Claus Bech/Kongehuset

Større
Større
Større
Større