Finansudvalget vil følge implementeringen af udvalgte aftaler og forlig

03.04.2024

Med nyt parlamentarisk værktøj ønsker Finansudvalget at give folketingsmedlemmerne bedre mulighed for at følge op på, om politiske aftaler og forlig lever op til målsætningerne.

Omfattende aftaler og forlig tager ofte flere år at implementere. Ansvaret for at følge op på aftalerne ligger hos det relevante ministerie i samarbejde med forligs- eller aftalekredsen. Men med et nyt parlamentarisk værktøj vil Finansudvalget øge den parlamentariske kontrol med, om aftalerne opnår de forventede resultater.

»Det er utrolig vigtigt, at folketingsmedlemmerne følger implementeringen af politiske aftaler. For sat på spidsen har politiske beslutninger ikke megen værdi, hvis ikke vi sikrer os, at de rent faktisk bliver til virkelighed ude i samfundet. Det er et nybrud i Folketingets arbejdsform, som vi glæder os til at komme i gang med,« udtaler Simon Kollerup (S), formand for Finansudvalget.

Sådan vil Finansudvalget følge implementeringen

Det nye parlamentariske værktøj er struktureret i 2 faser. Første fase fokuserer på, om den udvalgte aftale implementeres efter de politiske ønsker, der lå bag, da aftalen blev indgået. Anden fase fokuserer på, om aftalen har opnået de forventede resultater.

Den relevante minister for de aftaler og forlig, Finansudvalget udvælger, vil en gang årligt blive indkaldt til at give en mundtlig status for implementeringen af aftalen. Der er afsat 1 time til det lukkede møde.

2 uger før mødet skal ministeren sende en skriftlig redegørelse til Finansudvalget. På mødet vil ministeren give en kort indledende præsentation. For hver aftale vil Finansudvalget udpege et ansvarligt medlem, som efter ministerens præsentation vil stille de indledende spørgsmål på vegne af udvalget.

Ud over Finansudvalget inviteres det relevante fagudvalg til at deltage i mødet. 

Hvis ministerens redegørelse ikke har dækket alle Finansudvalgets spørgsmål, kan udvalget efterfølgende stille opfølgende skriftlige spørgsmål til ministeren. Udvalget kan også indkalde ministeren til et opfølgende møde.

Klimaministeren skal give status for implementeringen af klimaaftalen

Den første aftale, Finansudvalget vil følge implementeringen af, er klimaaftalen fra 2020, og den 4. april 2024 er klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) indkaldt til at give en status for, om klimaaftalen lever op til målsætningerne.