Åben høring om reform af EU’s finanspolitiske regler

31.03.2023

Folketingets Finansudvalg og Europaudvalget inviterer til åben høring om den kommende reform af de overordnede rammer for EU’s nationale finanspolitikker. Høringen finder sted onsdag den 3. maj 2023 kl. 15.00-17.00 i Landstingssalen på Christiansborg.

EU-kommissionen fremlagde sidste år i november et udspil til revision af EU’s finanspolitiske regler. Reglerne har i praksis været sat ud af kraft siden udbruddet af Covid-19 i 2020, og det er måske slet ikke muligt at genindføre reglerne i deres nuværende form – blandet andet fordi håndhævelsen af reglerne har været mangelfuld. Således havde 15 ud af 27 EU-lande i 2021 en offentlig gæld, der overstiger den maksimale grænse i regelsættet på 60 pct. af BNP. De fremtidige regler vil bl.a. have betydning for sandsynligheden for gældskriser og for, at der opstår pres for bl.a. fælles gæld og overførsler mellem landene ifm. økonomisk kriser, såsom Covid-19-krisen i 2020. 

Formålet med høringen er at diskutere EU-Kommissions udspil til reformen af EU’s finanspolitiske regler. EU’s medlemsstater er relativt uenige om, hvordan EU’s finanspolitik skal reguleres fremadrettet. Der er bl.a. uenighed om, graden af fleksibilitet, krav til at reducere gælden i de tilfælde, hvor den er meget høj, og om udgifter til den grønne omstilling og forsvarsudgifter skal undtages reglerne. 

Kom og bliv klogere på kommissionens udspil, herunder på hvordan udspillet vil påvirke den økonomiske udvikling i EU som helhed og ikke mindst i Danmark. Hvad går uenighederne mellem landene ud på, og hvordan stiller regeringen sig i de nuværende forhandlinger? Hvordan sikres sunde og holdbare finanser, der mindsker sandsynligheden for gældskriser? Skal løsningen være en højere grad af fælles gæld, hvor Danmark forventes at blive netto-bidragsyder? Og hvis ikke, hvordan undgås det politiske pres? 

Blandt oplægsholdere til høringen vil være fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V), formand for Det Europæiske Finanspolitiske Råd Niels Thygesen, overvismand Carl-Johan Dalgaard, analysechef i CEPOS Otto Brøns-Pedersen og direktør i AE Lars Andersen.

Programmet for høringen kan ses her. 

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmelding skal ske senest dagen før kl. 17. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Tilmeld dig her.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Høringen tv-optages og vil blive vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.

Senest opdateret: [02.05.2023]
Sideansvarlig: Økonomisk konsulent Birgitte Smith Lange