Åbent samråd om Klimarådets arbejde
Udvalg: Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget
Mødedato: 17-01-2019
Starttidspunkt: 10.30
Sluttidspunkt: 12.00
Lokale: S-092
Åbent samråd med energi-, forsynings- og klimaministeren om regeringens indblanding i Klimarådets arbejde. Samrådet finder sted torsdag den 17. januar 2018 kl. 10.30 i vær. S-092 på Christiansborg.

Udvalget har bedt ministeren redegøre for, om
• regeringen direkte har opfordret Klimarådet til at afholde sig fra kritik af regeringens politik, og i så fald, om det er i overensstemmelse med klimalovens § 2 om Klimarådets lovfæstede rolle som et uafhængigt rådgivende ekspertorgan,
• ministeren vil forholde sig til de oplysninger om regeringens indblanding i Klimarådets arbejde, som Politiken har afdækket den 7. december 2018, og som har fået professor i forvaltningsret Michael Gøtze og seks tidligere vismænd til i Politiken at kritisere regeringen og ministerens ageren i forløbet omkring udskiftningen af Klimarådets formand, og
• om ministeren er enig i Peter Birch Sørensen fremstilling af ministerens indblanding i Klimarådets arbejde som beskrevet i Politiken den 7. december 2018: "Ministeren mente, at da vi var rådgiver for regeringen, skulle vi rådgive om de målsætninger, regeringen havde stillet op, og derfor var det ikke relevant at kritisere den for ikke at leve op til 40 procentmålet. Det havde vi en kontrovers om.".

Samrådsspørgsmål N er stillet efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL), Christian Poll (ALT) og Rasmus Nordqvist (ALT), og samrådsspørgsmål O og P er stillet efter ønske fra Jens Joel (S), Nicolai Wammen (S), Ida Auken (RV) og Pia Olsen Dyhr (SF).