Åbent samråd om udnyttelse af dansk VE-strøm
Udvalg: Energi- Forsynings- og Klimaudvalget
Mødedato: 11-01-2018
Starttidspunkt: 11.00
Sluttidspunkt: 12.10
Lokale: 2-080
Åbent samråd med energi-, forsynings- og klimaministeren om udnyttelse af dansk VE-strøm. Samrådet finder sted torsdag den 11. januar 2018 kl. 11.00 i vær. 2-080 på Christiansborg.

Udvalget har bedt ministeren redegøre for, hvad den indgåede aftale i Bonn om, at en række lande "vil udfase kul fra deres elforsyninger inden 2030" og "forpligter sig til at støtte ren energi gennem investeringer og til at begrænse finansiering til traditionel kulkraft", indebærer med hensyn til udveksling af el mellem Danmark og udlandet. Ministeren er herunder bedt om at redegøre for, hvad aftalen betyder for kilden for den strøm, der skal passere via Viking Link, i og med at også Storbritannien har tilsluttet sig aftalen og dens forpligtelser.

Endvidere har udvalget bedt ministeren svare på, om han vil arbejde for, at udnyttelsen af den stigende mængde dansk VE-strøm foregår samfundsøkonomisk mest fornuftigt. Ministeren er bedt om en vurdering af, om en investering på 11 mia. kr. i Viking Link betalt af forbrugerne er den samfundsmæssigt mest optimale investering set i forhold til at foretage en tilsvarende investering i en elektrificering af varmesektoren og transportsektoren, som vil betyde, at VE-strøm udnyttes i Danmark i stedet for at blive eksporteret.

Samrådsspørgsmål G og H er stillet efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).