Beretning af almen art

Samling: 2020-21

Beretning af almen art 2020-21 nr. 15

Beretning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 24. marts 2021
Med beretningen giver Udvalget for Forretningsordenen – bl.a. på baggrund af det store antal hastebehandlinger af lovforslag i forbindelse med covid-19-situationen – udtryk for en række principielle synspunkter om hastebehandling af lovforslag fra regeringen. Herunder udtaler udvalget bl.a., at regeringens lovforslag som altovervejende hovedregel bør sendes i høring, uanset at de ønskes hastebehandlet, og at regeringens lovforslag, som ønskes hastebehandlet, i alle tilfælde bør forsynes med en solnedgangsbestemmelse, medmindre ganske særlige forhold taler imod det.

Desuden opstiller udvalget en model for behandlingen af spørgsmål om dispensation fra forretningsordenens tidsregler ved hastebehandling af lovforslag i Folketinget. Modellen indebærer, at ”mildt hastende” lovforslag, som ønskes færdigbehandlet inden for et tidsrum i størrelsesordenen 15-30 dage, i det væsentligste kan behandles på samme måde som normalt, blot med en lidt forkortet tidsplan og med dispensationer, der – som efter hidtidig praksis – kan gives uden afstemning, hvis formanden finder, at det er givet på forhånd, at der er det fornødne kvalificerede flertal herfor.

For ”moderat hastende” lovforslag, der ønskes færdigbehandlet inden for et tidsrum i størrelsesordenen 8-14 dage, indebærer modellen, at der konsekvent holdes afstemning om dispensation fra 30-dagesreglen, jf. forretningsordenens § 13, stk. 1, 1. pkt.

For ”stærkt hastende” lovforslag, der ønskes færdigbehandlet inden for en uge eller kortere tid, indebærer modellen, at bør ske afstemning om alle dispensationer fra forretningsordenens tidsregler, dvs. ikke alene 30-dagesreglen, men også reglen om, at 1. behandling tidligst må finde sted 2 dage efter, at lovforslaget er offentliggjort på en af Folketingets hjemmesider, og reglerne om den tid, der skal gå mellem lovforslagets behandlinger og mellem offentliggørelsen af en betænkning og den efterfølgende behandling i Folketingets plenum.
Emne: Folketinget
Modtaget: 24-03-2021
Omdelt: 24-03-2021

Beretning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 24. marts 2021

AX26105 (pdf-version)
Html-version