L 81 Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi.

(Udbetaling af støtte og opkrævning af betaling for elektricitet produceret på udbudte havvindmølleparker og implementering af dele af VE II-direktivet).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som vedtaget

Vedtaget: 23-05-2023

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 23. maj 2023

20222_l81_som_vedtaget.pdf
Html-version

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 23. maj 2023

Forslag

til

Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi1)

(Udbetaling af støtte og opkrævning af betaling for elektricitet produceret på udbudte havvindmølleparker og implementering af dele af VE II-direktivet)

§ 1

I lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse nr. 1791 af 2. september 2021, som ændret senest ved § 28 i lov nr. 456 af 2. maj 2023, foretages følgende ændringer:

1. I § 5, stk. 1, indsættes efter nr. 7 som nyt nummer:

»8) Omgivelsesenergi: Naturligt forekommende termisk energi og energi akkumuleret i miljøet med indskrænkede grænser, som kan lagres i den omgivende luft med undtagelse af afgangsluft eller i overflade- eller spildevand.«

Nr. 8 og 9 bliver herefter nr. 9 og 10.

2. I § 5, stk. 1, indsættes efter nr. 9, der bliver nr. 10, som nyt nummer:

»11) Støtteordning: Enhver form for instrument, ordning eller mekanisme, som en EU-medlemsstat eller en gruppe af medlemsstater anvender, og som fremmer brugen af energi fra vedvarende energikilder ved enten at mindske omkostningerne ved denne energi, at øge den pris, den kan sælges til, eller gennem indførelse af en VE-forpligtelse eller på anden måde at øge den mængde af denne energiform, der købes, herunder investeringsstøtte, skattefritagelse eller -nedsættelse, skatterefusion, støtteordninger for VE-forpligtelser, herunder anvendelse af grønne certifikater, og direkte prisstøtte, herunder afregningstariffer og variable eller faste præmieudbetalinger.«

Nr. 10 bliver herefter nr. 12.

3. I § 5, stk. 1, indsættes efter nr. 10, der bliver nr. 12, som nyt nummer:

»13) VE-forpligtelse: En støtteordning, der kræver, at en bestemt andel af energiproducenternes produktion stammer fra energi fra vedvarende energikilder, at en bestemt andel af energileverandørernes leverancer stammer fra energi fra vedvarende energikilder, eller at en bestemt andel af energiforbrugernes forbrug stammer fra energi fra vedvarende energikilder, herunder ordninger, under hvilke der kan udstedes grønne certifikater til opfyldelse af sådanne forpligtelser.«

Nr. 11 og 12 bliver herefter nr. 14 og 15.

4. I § 37, stk. 1, indsættes efter »§ 37 a«: »og § 37 b, stk. 1«.

5. Efter § 37 a indsættes:

»§ 37 b. Klima-, energi- og forsyningsministeren kan udbetale støtte til elektricitet produceret på havvindmølleparker udbudt efter bestemmelserne i § 23.

Stk. 2. Klima-, energi- og forsyningsministeren kan opkræve betaling for elektricitet produceret på havvindmølleparker udbudt efter bestemmelserne i § 23.

Stk. 3. Klima-, energi- og forsyningsministeren fastsætter de konkrete støtte- og betalingsmodeller i udbudsmaterialet for de enkelte havvindmølleparker.«

6. Efter kapitel 6 a indsættes:

»Kapitel 6 b

Generelle bestemmelser om VE-støtteordninger

§ 56 b. Denne bestemmelse omhandler generelle bestemmelser om finansielle støtteordninger til fremme af vedvarende energi.

Stk. 2. Klima-, energi- og forsyningsministeren offentliggør årligt en plan for den forventede støttetildeling via lovbundne finansielle støtteordninger til fremme af vedvarende energi, som skal tjene som reference i mindst de næste 5 år eller i tilfælde af budgetplanlægningsmæssige begrænsninger de næste 3 år.

Stk. 3. Klima-, energi- og forsyningsministeren forpligtes til mindst hvert femte år at vurdere effektiviteten af støtteordninger til elektricitet fra vedvarende energikilder og deres vigtigste fordelingsmæssige virkninger for forskellige forbrugergrupper og for investeringer.

Stk. 4. Der ydes ingen støtte til vedvarende energi, der produceres ved affaldsforbrænding, hvis forpligtelserne vedrørende særskilt indsamling fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om affald (affaldsdirektivet) ikke er opfyldt.

Stk. 5. Oprindelsesgarantiers markedsværdi skal tages i betragtning i finansielle støtteordninger for vedvarende energikilder. Klima-, energi- og forsyningsministeren kan fastsætte nærmere regler herom.«

§ 2

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juni 2023, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. § 1, nr. 4 og 5, træder i kraft den 1. juli 2023.

Officielle noter

1) Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (omarbejdning), EU-Tidende 2018, nr. L 328, side 82.