L 95 Forslag til lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, lov om social service og forskellige andre love.

(Handlekommune for børn, der hjælpes tilbage til Danmark af danske myndigheder, og for børn, hvis forældre er i udlandet, ensretning af begrebsbrug, nødvendige ændringer i handlekommunereglerne som følge af barnets lov m.v.).

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 14-04-2023
Betænkning afgivet 16-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-06-2023
3. behandlet, vedtaget 02-06-2023
Ministerområde:
Social-, Bolig- og Ældreministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til hensigt at skabe en enklere begrebsbrug, der skal forhindre tvivl og mellemkommunal uenigheder og afhjælpe de mangler, der har vist sig at være i handlekommunereglerne.

Forslaget vil sikre lovgivningsmæssig klarhed om handlekommuneansvaret, når børn kommer til Danmark efter medvirken fra danske myndigheder. Det drejer sig særligt om, at Ankestyrelsen i særlige tilfælde kan træffe afgørelse om en handlekommune for et barn, der ikke opholder sig i Danmark, men som forventes med danske myndigheders medvirken at komme til Danmark.

Derudover indebærer forslaget, at Ankestyrelsen i tilfælde, hvor handlekommuneansvaret for et barn ikke kan fastlægges efter de almindelige regler, vil kunne træffe afgørelse om, hvilken kommune der er handlekommune for et barn.

Loven træder i kraft den 1. januar 2024, dog med undtagelse af § 8, som træder i kraft den 1. juli 2023.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 95 (S, V, M, SF, LA, KF, EL, RV og ALT), imod stemte 13 (DD, DF og NB), hverken for eller imod stemte 0.