L 88 Forslag til lov om forsikringsvirksomhed i tværgående pensionskasser, livsforsikringsselskaber og skadesforsikringsselskaber m.v.

(lov om forsikringsvirksomhed).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 18-04-2023
Betænkning afgivet 25-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 30-05-2023
3. behandlet, vedtaget 01-06-2023
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget viderefører overordnet gældende regulering af forsikringsvirksomhed fra lov om finansiel virksomhed i en ny lov.

Formålet med lovforslaget er at få et regelsæt, der giver forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser m.v. bedre overblik over den regulering, der gør sig gældende på området. Lovforslagets videreførelse af allerede gældende regler sikrer, at det høje niveau af beskyttelse af forsikringstagere og de sikrede, som de gældende regler har til formål at understøtte, er intakt.

Lovforslaget fremsættes på baggrund af en anbefaling fra arbejdsgruppen for eftersyn af den finansielle regulering fra 2018. Arbejdsgruppen anbefalede, at lov om finansiel virksomhed blev opdelt i nye målrettede sektorlove, bl.a. fordi reguleringen af den finansielle sektor i stigende grad er præget af EU-regulering, der er omfattende og kompleks.

Lovforslaget imødekommer derfor et behov for at give forsikringstagerne og virksomheder en lovgivning, som er målrettet, relevant og overskuelig. Derudover lettes nogle byrder for virksomhederne gennem fjernelse af nogle nationale regler og overimplementering.

Dette lovforslag er det andet forslag til en ny hovedlov, der følger af anbefalingen fra arbejdsgruppen.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 110 (S, V, M, SF, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT, NB og SP), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.