L 78 Forslag til lov om ændring af lov om valg til menighedsråd.

(Videreførelse af valgbarhedskriterier for kirkefunktionærer).

Af: Kirkeminister Louise Elholm (V)
Udvalg: Kirkeudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 13-04-2023
Betænkning afgivet 10-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 23-05-2023
3. behandlet, vedtaget 25-05-2023
Ministerområde:
Kirkeministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er at fastholde den retstilstand, der i dag gælder i forhold til kirkefunktionærers valgbarhed til menighedsråd.

Lovforslaget indebærer, at kirkefunktionærer, hvis ansættelsesforhold har en varighed på mere end en måned, og hvis gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger 8 timer, ikke er valgbare til menighedsrådet i den menighedsrådskreds, hvor de har tjenestested. Herved fastholdes den nugældende retstilstand og sikrer hermed, at kirkefunktionærer med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 3 timer eller mere ikke mister valgbarheden.

Ændringen er nødvendig, fordi valgbarhedskriterierne i dag henviser til ansættelsesbevisloven, som forventes ophævet ved et lovforslag fra beskæftigelsesministeren om implementering af arbejdsdirektivet. Derfor foreslås det, at henvisningen til ansættelsesbevisloven fjernes, og at de hidtil gældende kriterier, som regulerer kirkefunktionærers valgbarhed, tilføjes i lov om valg til menighedsråd.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 108 (S, V, M, SF, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og NB), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.