L 57 Forslag til lov for Færøerne om gennemførelse af restriktive foranstaltninger over for Rusland og Belarus.

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Færøudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 15-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 23-03-2023
Betænkning afgivet 03-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 23-05-2023
3. behandlet, vedtaget 25-05-2023
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Færøerne varetager sanktionspolitikken over for Rusland og Belarus som følge af Ruslands invasion af Ukraine på alle de områder, hvor Færøerne har overtaget sagsområderne. Det følger af lagtingslov af 6. maj 2022 om restriktive foranstaltninger i forbindelse med angreb mod Ukraine.

EU har imidlertid indført en række restriktive foranstaltninger og sanktioner over for Rusland og Belarus på retsområder, som de danske myndigheder har ansvaret for. Det foreslås derfor at sætte EU's forordninger med restriktive sanktioner mod Rusland og Belarus i kraft for Færøerne på disse områder, så sanktionerne kan håndhæves på Færøerne.

Erhvervsministeren får med lovforslaget bemyndigelse til at fastsætte regler om anvendelse af forordningerne med de tilpasninger, der er nødvendige efter færøske forhold. Det gælder også nye regler som følge af ændringer i forordningerne efter lovens vedtagelse. Landsstyret vil blive inddraget i forhandling om reglerne og komme med udtalelse om dem. Eventuelle nye sanktioner er ikke omfattet af bemyndigelsen.

Lovforslaget behandles i Lagtinget på Færøerne parallelt med behandlingen i Folketinget.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (S, V, M, SF, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og NB), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.