L 102 Forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet. (Skærpet straf ved ulovlige omskæringer af drengebørn, ændring af sundhedspersoners rapporteringspligt i forbindelse med utilsigtede hændelser og ophævelse af Styrelsen for Patientklagers pligt til at udgive en årsberetning).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 30-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 14-04-2023
Betænkning afgivet 23-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-05-2023
3. behandlet, vedtaget 30-05-2023
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Forslaget skærper strafferammen for ulovlige omskæringer ved at fastsætte en særskilt bestemmelse i autorisationsloven. Strafferammen er fængsel i indtil 1 år. Forslaget sikrer også entydig hjemmel til, at sundhedspersoner kan videregive oplysninger til bl.a. politiet uden samtykke.

Forslaget ændrer rapporteringspligten af utilsigtede hændelser, så der alene er pligt til at rapportere utilsigtede hændelser med alvorlig eller dødelig konsekvens, potentielt alvorlig eller dødelig konsekvens samt øvrige hændelser, hvor sundhedspersonen vurderer, at der er et læringspotentiale.

Forslaget ophæver Styrelsen for Patientklagers pligt til at udarbejde en årsberetning.

Lovforslaget er med enkelte ændringer en genfremsættelse af lovforslag nr. L 38, 2022-23, 1. samling, som bortfaldt ved Folketingsvalget.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 108 (S, V, M, SF, DD, LA, KF, EL, RV, DF og ALT), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.