Åbent samråd om danske rederiers indflydelse på forhandlingerne i OECD, Mærsks skatteniveau og tonnageskatteordningen.
Udvalg: Skatteudvalget
Mødedato: 16-03-2023
Starttidspunkt: 14.00
Sluttidspunkt: 14.00
Lokale: 1-133
Folketingets Skatteudvalg har kaldt skatteminister Jeppe Bruus (S) i samråd. Samrådet finder sted torsdag den 16. marts 2023 kl. 14.00 i lokale 1-133 på Christiansborg.

Med samrådsspørgsmål G har Skatteudvalget bedt ministeren om at redegøre for, hvilken indflydelse danske rederier, herunder Mærsk, havde på det danske forhandlingsmandat, da rederierne blev undtaget for minimumsselskabsskattesatsen på 15 pct. under forhandlingerne i OECD, som førte til aftalen af 8. oktober 2021. Ydermere vil Skatteudvalget have svar på, om Danmark gik til forhandlingerne med et mandat om at fritage rederierne, eller ændrede man position undervejs under indtryk af danske rederiers holdning. Der henvises til artiklen "Mærsk har modarbejdet at skulle betale mere i skat af overskud", www.dr.dk, den 8. februar 2023. (https://www.dr.dk/nyheder/penge/maersk-har-modarbejdet-skulle-betale-mere-i-skat-af-overskud)

Med samrådsspørgsmål H har Skatteudvalget bedt ministeren om at redegøre for, hvad regeringen agter at foretage sig på baggrund af nye oplysninger om, at Mærsk ender med skatteprocent på mindre end 3 promille af deres historiske overskud i 2021 og ligeledes redegøre for, om det efter ministerens og regeringens opfattelse er et retfærdigt og tilfredsstillende skatteniveau også med henblik på, at skatteniveauet ventes at falde yderligere for 2022 samt redegøre for ministerens overvejelser i forbindelse med opgørelsen af Mærsks skatteniveauer for 2020 og 2021.

Med samrådsspørgsmål I har Skatteudvalget bedt ministeren om at forholde sig til, at Det Økonomiske Råd flere gange (og herunder Carl-Johan Dalsgaard blandet andet i 2022) har vurderet, at tonnageskatteordningen er for lempelig og hvad regeringen agter at gøre på den baggrund.

Samrådsspørgsmål G er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech-Nielsen (SF), Sigurd Agersnap (SF) og Carl Valentin (SF).

Samrådsspørgsmål H og I er stillet efter ønske fra Trine Pertou Mach (EL).

Der henvises endvidere til SAU alm. del - spørgsmål 72.

Kontakt
Udvalgssekretær
Thea Halse
3337 3194
Send e-mail
Udvalgssekretær
Neel Christina Grønlund
3337
Send e-mail
Udvalgsassistent
Jette Marlene Hansen
3337 5532
Send e-mail