Statsrevisorernes beretning nr. 2/2023 om tilsyn og afgiftskontrol med spildevand

Status: Afventer opfølgning

Om Statsrevisorenes beretning

Beretningen handler om Miljøministeriets tilsyn med spildevandsområdet og Skatteministeriets kontrol med spildevandsafgiften.

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Miljøministeriet har et tilfredsstillende tilsyn med udledningen af spildevand, og om Skatteministeriet har en tilfredsstillende kontrol med spildevandsafgiften. Rigsrevisionen besvarer følgende spørgsmål i beretningen:

• Er Miljøministeriets tilsyn med udledningen af spildevand tilfredsstillende, og hvordan håndhæver ministeriet miljøbeskyttelsesloven?
• Er Skatteministeriets kontrol med spildevandsafgiften tilfredsstillende, og hvordan håndhæver ministeriet spildevandsafgiftsloven?

Rigsrevisionen vurderer, at Miljøministeriets tilsyn med udledningen af spildevand ikke er tilfredsstillende, og at Skatteministeriets kontrol med spildevandsafgiften ikke er helt tilfredsstillende. Både Miljøministeriet og Skatteministeriet mangler overblik over, hvem der udleder spildevand, og hvor meget spildevand der udledes. Konsekvensen er, at der er risiko for, at miljøskadelig adfærd ikke bliver begrænset tilstrækkeligt, og at der ikke betales korrekte spildevandsafgifter.

Rigsrevisionen har igangsat undersøgelsen i september 2022 på baggrund af en anmodning fra Statsrevisorerne.
Emneord: vand- og havmiljø