Møde i Beskæftigelsesudvalget

Mødedato: 23-11-2023
Mødetidspunkt: kl. 13.00
Sted: Proviantsalen
2. UDGAVENye bilagshenvisninger

1. Åbent samråd med beskæftigelsesministeren, børne- og undervisningsministeren og udlændinge- og integrationsministeren om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen, jf. BEU alm. del - samrådsspm. B-D. Se også BEU alm. del - svar på spm. 10-20.


2. Afgivelse af betænkning over følgende lovforslag:

a) L 23 (Om et forbedret arbejdsskadesystem og lettere adgang til erstatning i forbindelse med vold på arbejdspladsen). 3. udkast til betænkning er omdelt på L 23 - bilag 22.

b) L 54 (Om en forenkling af opkrævning af ATP-bidrag m.v.). Udkast til betænkning er omdelt på L 54 - bilag 5.


3. Evt.


    1. Åbent samråd med beskæftigelsesministeren, børne- og undervisningsministeren og udlændinge- og integrationsministeren om arbejdsvilkårene i hotel- og restaurationsbranchen, jf. BEU alm. del - samrådsspm. B-D. Se også BEU alm. del - svar på spm. 10-20.

    Bilag:

    Samrådsspm. om hvor længe regeringen har kendt til problemerne med de kritisable arbejdsforhold i hotel- og restaurationsbranchen
    Samrådsspm. om hvor længe regeringen har kendt til problemerne med lovbrud, udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft og den klare sociale dumping, der illustreres i 2. episode af TV2’s dokumentar ”Den bitre smag af Michelin” fra den 13. september 2023
    Samrådsspm. om hvad regeringen agter at gøre fremadrettet for at rette op på de kritisable forhold i hotel- og restaurationsbranchen, som er dokumenteret i adskillige medier
    BEU alm. del - svar på spm. 10 om, hvor ministeren mener at ansvaret for elevers løn- og arbejdsvilkår og arbejdsmiljø ligger, og vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for i hvilket omfang og på hvilken måde, at løn- og arbejdsvilkår for elever på restaurationsområdet hører under ministerens ansvar
    BEU alm. del - svar på spm. 11 om, hvad ministeren agter at gøre for at styrke overenskomstdækningen og organisationsgraden i restaurationsbranchen, og hvordan det sikres, at arbejdstagernes rettigheder og arbejdsvilkår i denne sektor forbedres, så de kommer på linje med andre brancher på det danske arbejdsmarked
    BEU alm. del - svar på spm. 12 om ministeren mener, at de nuværende beskyttelsesregler for elever er tilstrækkelige til at sikre, at eleverne oplever gode løn- og arbejdsvilkår og et godt og sikkert arbejdsmiljø
    BEU alm. del - svar på spm. 13 om hvilke initiativer ministeren har planlagt eller allerede har iværksat for at sikre en effektiv håndhævelse af Elevoverenskomsten for gastronomelever
    BEU alm. del - svar på spm. 14 om effektiviteten og nødvendigheden af Det Faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i at reagere på rapporterede problemer med arbejdsmiljøet i gastronomibranchen
    BEU alm. del - svar på spm. 15 om der er behov for at revidere procedurerne for at give mulighed for at fratage mestre retten til at uddanne elever, når der gentagne gange er problemer med arbejdsmiljøet, på linje med mekanismerne i Trepartsaftalen om initiativer til at modgå seksuel chikane på arbejdspladser (2022)
    BEU alm. del - svar på spm. 16 om man agter at styrke beskyttelsen af elever og arbejdstagere inden for gastronomi og lignende brancher for at sikre, at de uddannes i sikre og sundhedsmæssige optimale miljøer
    BEU alm. del - svar på spm. 17 om en status for implementeringen af EU-domstolens afgørelse og de tiltag, ministeren har truffet for at sikre, at arbejdstidsdirektivet overholdes i Danmark
    BEU alm. del - svar på spm. 18 om ministerens holdning til påstanden om, at de gældende regler skaber et ulige magtforhold mellem den udenlandske lønmodtager og arbejdsgiveren, der bidrager til en tavshedskultur og dermed hindrer at de problemer, som TV2 bl.a. afdækker, løses ved f.eks. at gå til fagforeningen
    BEU alm. del - svar på spm. 19 om hvorvidt såkaldte stagiaires (praktikanter), der ifølge TV2-dokumentaren ”Den bitre smag af Michelin” fra september 2023 arbejder på en række fine dining-restauranter for 20.000 kr. om måneden, langt under den gældende restaurationsoverenskomst med 3F, og ofte med en arbejdsuge på 60-70 timer uden overarbejdsbetaling, lever op til de krav der stilles i Udlændingeloven til ophold og arbejde i Danmark
    BEU alm. del - svar på spm. 20 om ministeren agter at foretage sig noget i anledning af de afsløringer, der kom frem i TV2-dokumentaren ”Den bitre smag af Michelin” fra september 2023 i forhold til udenlandsk arbejdskraft i Danmark
    2. Afgivelse af betænkning over følgende lovforslag:
    a) L 23 (Om et forbedret arbejdsskadesystem og lettere adgang til erstatning i forbindelse med vold på arbejdspladsen). 3. udkast til betænkning er omdelt på L 23 - bilag 22.
    b) L 54 (Om en forenkling af opkrævning af ATP-bidrag m.v.). Udkast til betænkning er omdelt på L 54 - bilag 5.
    3. Evt.