L 26 Forslag til lov om ændring af lov om radioudstyr og elektromagnetiske forhold, lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester, lov om etablering og fælles udnyttelse af master til radiokommunikationsformål og udnyttelse af infrastruktur til opsætning af trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde m.v. og lov om fremme af effektiv energianvendelse og drivhusgasreduktion.

(Universalopladere til mobiltelefoner m.v., regler om kommunal støtte til bredbåndsudrulning, indhentning af oplysninger om elforbrug og indberetning af oplysninger om datacentres energimæssige ydeevne m.v.).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Udvalget for Digitalisering og It
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-10-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 12-10-2023
Betænkning afgivet 22-11-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 28-11-2023
3. behandlet, vedtaget 30-11-2023
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2022/2380, som medfører, at mobiltelefoner skal kunne oplades med universalopladere, og at det skal være muligt for forbrugere at købe mobiltelefoner uden dertilhørende oplader.

Lovforslaget indeholder en række opdateringer på teleområdet, hvor der sættes rammer for kommunal støtte til etablering af bredbånd, offentlige myndigheders udlejning af arealer til mobilmaster, kortlægning af adgang til mobilt bredbånd og indsamling og udarbejdelse af statistik til understøttelse af den grønne omstilling i telesektoren. I masteloven foretages der ændringer af indberetning og offentliggørelse af radiodækningsplaner og eksisterende antenne- og mastepositioner.

Lovforslaget ændrer desuden energispareloven ved at bemyndige klima-, energi og forsyningsministeren til at fastsætte regler om indberetning og offentliggørelse af informationer om større datacentres energimæssige ydeevne. Dette er en følge af artikel 12 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2023/1791 om energieffektivitet og ændring af forordning 2023/955 også kaldet energieffektivitetsdirektivet.

Lovforslaget understøtter den telepolitiske aftale af 21. december 2021 indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet) og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet

Loven ventes at træde i kraft den 28. december 2023.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 107 (S, V, SF, M, DD, LA, KF, EL, RV, DF, ALT og Jon Stephensen (UFG)), imod stemte 1 (Lars Boje Mathiesen (UFG)), hverken for eller imod stemte 1 (NB).