L 181 Forslag til lov om ændring af investeringsscreeningsloven og lov om gasforsyning.

(Særskilte tidspunkter for investeringsscreening i forbindelse med visse havvindudbud og andre større offentlige energiprojekter samt Energiklagenævnets nedsættelse og uafhængighed).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 30-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 08-05-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 28-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 04-06-2024
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Lovforslagets del om ændring af investeringsscreeningsloven indeholder en mindre justering af Erhvervsministeriets investeringsscreeningslov i form af et fremrykket screeningstidspunkt i visse sager. Forslaget har til formål at muliggøre øget parallelitet mellem en ny EU-screening af udenlandske subsidier og investeringsscreening i forbindelse med visse havvindudbud og andre større offentlige energiprojekter for så vidt muligt at undgå forsinkelser i forbindelse med gennemførelse af de kommende udbud samt forkorte vedståelsesfristerne.

Lovforslaget har herudover til formål at fastsætte regler om Energiklagenævnet. Efter ophævelsen af lov om statstilskud til dækning af udgifter til kuldioxidafgift i visse virksomheder med et stort energiforbrug, er der ikke længere udtrykkelige regler om nedsættelse af et uafhængigt Energiklagenævn. For at leve op til kravet om uafhængighed i EU-retten foreslås det at indføre en udtrykkelig lovbestemmelse om nævnets nedsættelse og uafhængighed.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024.