L 151 Forslag til lov om ændring af lov om visse erhvervsdrivende virksomheder, selskabsloven, lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love.

(Bedre vilkår for demokratiske virksomheder samt regler om frakendelse af retten til at være ledelsesmedlem som følge af digitaliseringsdirektivet).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 10-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 02-05-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 28-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 04-06-2024
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at forbedre forholdene for demokratiske virksomheder, så vilkår for start og drift ligestilles og bliver de samme som for andre virksomheder. Lovforslaget udmønter initiativer i Aftale om demokratiske virksomheder, der blev indgået mellem regeringen og Folketingets partier den 1. december 2023.

Med lovforslaget foreslås det at indføre mulighed for, at virksomheder med begrænset ansvar kan rejse kapital ved investerende deltagere. Samtidig foreslås det, at der kan træffes beslutning om aktivsikring og tilsyn med bunden reserve og opløsningsbestemmelse. Herudover foreslås det at indføre mulighed for omdannelse til en mere demokratisk virksomhedsform. Ydermere forbedres muligheden for medlemskommunikation for visse finansielle virksomheder. Endelig tydeliggøres muligheden for, at medarbejdere kan være ejer af den virksomhed med begrænset ansvar, som de er ansat i.

Lovforslaget har desuden til formål at implementere digitaliseringsdirektivets del om frakendelse af retten til at være ledelsesmedlem. Formålet er at forebygge svigagtig adfærd eller andet misbrug.