B 88 Forslag til folketingsbeslutning om ny undersøgelse af gerningspersoner i voldtægtssager.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet
Afgivet: 14-03-2024

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om ny undersøgelse af gerningspersoner i voldtægtssager afgivet af Retsudvalget den 14. marts 2024

20231_b88_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Retsudvalget den 14. marts 2024

1. Politiske bemærkninger

Udvalget

Udvalget mener, at vi skal gøre mere for at forebygge voldtægter, og at vi har brug for mere viden om gerningspersonerne. Dette er især relevant, fordi vi har fået en ny lovgivning - den samtykkebaserede voldtægtsbestemmelse - som ændrer synet på, hvad der er en voldtægt. Udvalget ønsker derfor en ny undersøgelse af karakteristika ved gerningspersoner i voldtægtssager. Undersøgelsen skal iværksættes i 2025, når der foreligger et mere solidt datagrundlag i form af flere afsluttede sager efter den nye samtykkelovgivning. Udvalget er desuden enige om, at der bør gennemføres en evaluering af den samtykkebaserede voldtægtsbestemmelses anvendelse i retspraksis, herunder med hensyn til samtykkebegrebet.

Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 30. november 2023 og var til 1. behandling den 16. januar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 1 bilag på beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 7 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

P.u.v.

Steffen Larsen

formand