B 67 Forslag til folketingsbeslutning om kortlægning af chikane mod jøder i Danmark.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet
Afgivet: 29-02-2024

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om kortlægning af chikane mod jøder i Danmark afgivet af Retsudvalget den 29. februar 2024

20231_b67_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Retsudvalget den 29. februar 2024

1. Politiske bemærkninger

Udvalget

Udvalget noterer sig, at der siden Hamas' terrorangreb i Israel den 7. oktober 2023 er oplevet en opblussen i antisemitismen i Danmark. Udvalget finder, at det er fuldstændig uacceptabelt, at konflikten mellem Israel og Hamas i Gaza bliver brugt af herboende personer til at skabe utryghed blandt særlig jøder i Danmark. Danmark skal være et land, som er trygt for alle, og danske jøder skal kunne færdes trygt og leve i fred.

Udvalget er enige om, at der er behov for at kende roden til og omfanget af problemet med antisemitisme, herunder omfanget af chikane mod jøder i Danmark, hvis vi skal kunne sikre en effektiv beskyttelse af herboende jøder.

Udvalget har i den forbindelse noteret sig, at den daværende regering i januar 2022 offentliggjorde sin »Handlingsplan mod antisemitisme«. Handlingsplanen indeholder 15 initiativer, som skal sætte bredt ind mod antisemitisme. Udvalget noterer sig, at handlingsplanen bl.a. indeholder et initiativ om styrket monitorering af antisemitiske hændelser i Danmark gennem en årlig bevillig på 300.000 kr. til Det Jødiske Samfunds Afdeling for Kortlægning og Videndeling af Antisemitiske Hændelser (AKVAH) i perioden 2022-2025. Det noteres i den forbindelse, at Det Jødiske Samfund inden for kort tid forventes at offentliggøre antallet af antisemitiske hændelser i 2023.

Videre indeholder handlingsplanen bl.a. et initiativ om at igangsætte og kortlægge forskning om antisemitisme i Danmark, herunder undersøgelse af antisemitismens udbredelse, udtryksformer, årsagsfaktorer, virkemekanismer og påvirkninger i det danske samfund, så det i højere grad afdækkes, hvor i samfundet antisemitismen trives. Udvalget noterer sig i den forbindelse, at Center for Dokumentation og Indsats mod Ekstremisme (CDE) under Udlændinge- og Integrationsministeriet i første kvartal af 2024 forventer at offentliggøre tre delrapporter og en samlet rapport om forskellige nationale miljøer med henblik på at illustrere antisemitismen i en dansk kontekst. Undersøgelsernes data er indsamlet før terrorangrebet den 7. oktober 2023.

Udvalget noterer sig videre, at der med midler fra handlingsplanen er etableret »Alliancen mod online antisemitisme« (#AMOS-projektet), hvorigennem Jødisk Informationscenter, Nordic Safe Cities, Analyse & Tal samt Common Consultancy har undersøgt, hvor udbredt online antisemitisme er i den offentlige debat på Facebook i Danmark, og hvordan den kommer til udtryk.

Udvalget noterer sig de ovennævnte iværksatte initiativer som følge af handlingsplanen og ser frem til offentliggørelsen af de ovennævnte rapporter, som vil bidrage med mere relevant viden på området.

Udvalget har desuden noteret sig, at Rigspolitiet i lyset af konflikten mellem Israel og Hamas i Gaza har iværksat en styrket politimæssig indsats i forhold til antisemitiske hændelser i Danmark, ligesom politikredsene er anmodet om at have skærpet opmærksomhed på, om anmeldelser af strafbare forhold - f.eks. hadtale, chikane, vold, hærværk og lign., der vurderes at være relateret til konflikten - kan indeholde et hadmotiv, som skal efterforskes og henføres under straffelovens § 266 b.

Udvalget har endelig noteret sig, at justitsministeren sammen med øvrige relevante ministre vil invitere Folketingets partier til en orientering om afrapportering på ovennævnte kortlægningsinitiativer samt status på de øvrige relevante initiativer i handlingsplanen med henblik på en drøftelse af, om det eventuelt måtte give anledning til mulige nye eller forstærkede initiativer på området, herunder f.eks. en kortlægning af omfanget af chikane mod jøder i Danmark efter den 7. oktober 2023.

Enhedslisten

Et mindretal i udvalget (EL) bemærker desuden, at der generelt er et stort problem med hadforbrydelser mod minoriteter, og at Folketinget og regeringen bør gøre mere for at bekæmpe det.

Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 15. november 2023 og var til 1. behandling den 11. januar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 4 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 1 bilag på beslutningsforslaget.

P.u.v.

Steffen Larsen

formand