B 185 Forslag til folketingsbeslutning om forbedret miljøkontrol.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-03-2024

Fremsat den 1. marts 2024 af Søren Egge Rasmussen (EL), Pelle Dragsted (EL), Jette Gottlieb (EL), Runa Friis Hansen (EL), Anne Hegelund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Søren Søndergaard (EL) og Victoria Velasquez (EL)

20231_b185_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 1. marts 2024 af Søren Egge Rasmussen (EL), Pelle Dragsted (EL), Jette Gottlieb (EL), Runa Friis Hansen (EL), Anne Hegelund (EL), Rosa Lund (EL), Trine Pertou Mach (EL), Søren Søndergaard (EL) og Victoria Velasquez (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om forbedret miljøkontrol

Folketinget pålægger regeringen at forbedre myndighedernes miljøkontrol, så miljøet beskyttes bedre mod forurening. Regeringen pålægges at undersøge, hvor det er bedst at placere myndighedsansvaret for at tildele miljøtilladelser og for at føre miljøtilsyn med virksomheder, som giver særlig risiko for forurening. På grundlag af undersøgelsen pålægges regeringen at komme med anbefalinger om ændringer til Folketinget inden udgangen af 2025.

Bemærkninger til forslaget

I 2007 blev amterne nedlagt, og en række af deres opgaver overgik til kommunerne, herunder opgaver omkring tildeling af miljøtilladelser til virksomheder og miljøtilsyn med virksomhederne. Der laves helt sikkert meget godt arbejde i kommunernes miljøafdelinger, men de seneste år har der været flere store sager, hvor det virker, som om kommunernes tildeling af miljøtilladelser og miljøtilsyn ikke fungerer godt nok til at beskytte miljøet i tilstrækkelig grad.

Eksempler på dette er sagerne om Nordic Waste i Randers Kommune, RGS Nordics import af spildevand i Slagelse Kommune og Hjarnø Havbrug i Horsens Fjord, som Hedensted Kommune havde ansvar for at kontrollere.

Enhedslisten ønsker at få undersøgt, om det vil styrke miljøkontrollen, hvis regionerne overtager opgaverne med at tildele miljøtilladelser og stå for miljøtilsyn med særlig forurenende virksomheder.

Vi har en række generationsforureninger i Danmark, hvor princippet om, at forureneren skal betale, ikke har kunnet håndhæves. Enhedslisten finder det vigtigt at forhindre, at der ikke opstår flere store forureninger. Derfor foreslår vi, at der bliver lavet en analyse af, hvordan miljøtilsynet bedst varetages, og at regeringen pålægges at komme med forslag til forbedringer.

Skriftlig fremsættelse

Søren Egge Rasmussen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om forbedret miljøkontrol.

(Beslutningsforslag nr. B 185)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.