B 183 Forslag til folketingsbeslutning om at fratage ferierejsende flygtninge deres flygtningestatus.

Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-03-2024

Fremsat den 1. marts 2024 af Mikkel Bjørn (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

20231_b183_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 1. marts 2024 af Mikkel Bjørn (DF), Alex Ahrendtsen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Peter Kofod (DF), Morten Messerschmidt (DF), Mette Thiesen (DF) og Nick Zimmermann (DF)

Forslag til folketingsbeslutning

om at fratage ferierejsende flygtninge deres flygtningestatus

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag, som tilsiger, at flygtningestatus for personer med asyl i Danmark automatisk fratages, hvis de rejser til det land, hvorfra de er flygtet.

Bemærkninger til forslaget

Danmark tager hvert år imod et antal mennesker, som påstår at være flygtninge, og som på baggrund heraf får asyl i Danmark. Nogle af disse mennesker tager, på trods påstande om at være flygtninge på ferie i det land, de angiver at være forfulgt i. Det er åbenbart, at så kan disse personer ikke reelt være flygtninge, og dermed bør de fratages deres opholdsgrundlag.

Forslagsstillerne finder det ikke rimeligt, at Udlændingestyrelsen på ny skal vurdere, om vedkommende stadigvæk har krav på beskyttelse efter en ferierejse, men mener derimod, at vedkommendes flygtningestatus skal anses for bortfaldet, når vedkommende tager på ferie i sit hjemland, således at opholdstilladelsen fratages automatisk.

Ifølge Danmarks internationale forpligtelser skal Danmark meddele asyl til personer, som påstår at være forfulgt i deres hjemland. Men Danmarks internationale forpligtelser betyder ikke, at vi er forpligtet til at beskytte personer, der siger, de er på flugt, men som efterfølgende tager på ferie i det land, de angiveligt skulle være flygtet fra.

Derfor ønsker forslagsstillerne med dette beslutningsforslag at sikre, at personer, der har opnået status som flygtning i Danmark, men som alligevel tager på ferie i det land, de er flygtet fra, får automatisk frataget deres flygtningestatus og efterfølgende hjemsendes.

Skriftlig fremsættelse

Mikkel Bjørn (DF):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at fratage ferierejsende flygtninge deres flygtningestatus.

(Beslutningsforslag nr. B 183)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.