§ 20-spørgsmål S 165 Om at fastholde det nuværende serviceniveau i kommunerne på alle kerneområder.

Til: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Dato: 26-01-2023
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 26-01-2023
Endelig besvarelse 01-02-2023
Spørgsmålets ordlyd:
Mener ministeren, at det vil være muligt at fastholde det nuværende serviceniveau i kommunerne på alle kerneområder i 2023 og i overslagsårene, eller at kommunerne nu skal i gang med voldsomme prioriteringer og nedskæringer, når man har kunnet iagttage stigende priser og stærkt øgede udgifter på det specialiserede socialområde og på udsatte- og børneområdet, og når regeringen nu bebuder kraftige budgettilpasninger som følge af bl.a. nedlæggelse af jobcentre og øgede udgifter til at sikre bedre løn- og arbejdsvilkår i kommuner og regioner?
Skriftlig begrundelse:
Danmarks Statistik har i januar 2023 offentliggjort kommunernes budgetter for 2023. De viser, at kommunerne kommer til at holde sig inden for de økonomiske rammer, der blev aftalt med finansministeren i sommer. Men samtidig fortæller Danmarks Statistik, at kommunerne er udfordret – på trods af de blev kompenseret for den demografiske udvikling – som følge af de stigende priser i samfundet og stigende udgifter på 1,2 mia. kr. på voksenhandicapområdet og 0,4 mia. kr. på udsatte børn- og ungeområdet fra 2022 til 2023. Samtidig bebuder regeringen kraftige budgettilpasninger i 2024 og resten af overslagsårene som følge af deres forslag om nedlæggelse af jobcentre (minus 3 mia.) og øgede udgifter til at sikre bedre løn og arbejdsvilkår i kommuner og regioner (minus 1 mia. kr. i 2024 stigende til 3 mia. kr. i 2030). Disse budgettilpasninger nedtoner regeringen ved at pege på fiktive muligheder for besparelser på administration – en øvelse som de fleste kommuner har været igennem siden 2009. Der hænger derfor ingen lavthængende frugter på dette område. I forhold til en evt. nedlæggelse af jobcentrene vil det vel fortsat være sådan, at udsatte borgere skal have hjælp, støtte og vejledning i forhold til mulighederne for et aktivt liv. Derfor kan man ikke påregne besparelser på 3 mia., mens man kraftigt neddrosler hjælpen til de mest udsatte.
Dokumentdato: 26-01-2023
Modtaget: 26-01-2023
Omdelt: 26-01-2023

Mener ministeren, at det vil være muligt at fastholde det nuværende serviceniveau i kommunerne på alle kerneområder i 2023 og i overslagsårene, eller at kommunerne nu skal i gang med voldsomme prioriteringer og nedskæringer, når man har kunnet iagttage stigende priser og stærkt øgede udgifter på det specialiserede socialområde og på udsatte- og børneområdet, og når regeringen nu bebuder kraftige budgettilpasninger som følge af bl.a. nedlæggelse af jobcentre og øgede udgifter til at sikre bedre løn og arbejdsvilkår i kommuner og regioner?

Mener ministeren, at det vil være muligt at fastholde det nuværende serviceniveau i kommunerne på alle kerneområder i 2023 og i overslagsårene, eller at kommunerne nu skal i gang med voldsomme prioriteringer og nedskæringer, når man har kunnet iagttage stigende priser og stærkt øgede udgifter på det specialiserede socialområde og på udsatte- og børneområdet, og når regeringen nu bebuder kraftige budgettilpasninger som følge af bl.a. nedlæggelse af jobcentre og øgede udgifter til at sikre bedre løn og arbejdsvilkår i kommuner og regioner? (pdf-version)
Html-version