B 79 Forslag til folketingsbeslutning om evaluering af de menneskelige konsekvenser ved indsatsen mod covid-19.

Udvalg: Epidemiudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 31-05-2023

Betænkning afgivet af Epidemiudvalget den 31. maj 2023

20222_b79_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Epidemiudvalget den 31. maj 2023

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, M og SF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (DD, LA, KF, EL, RV, DF og ALT) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Et andet mindretal i udvalget (NB) vil redegøre for sin stilling til beslutningsforslaget ved 2. (sidste) behandling.

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet

Et mindretal i udvalget (LA, DD, KF, EL, RV, DF og ALT) støtter forslaget om en delvis evaluering af covid-19-håndteringen, men mener, at der er behov for en samlet evaluering. Da coronapandemien ramte Danmark, skete det som i alle andre lande, uden at der forelå en drejebog. Man handlede derfor efter bedste evne, men på et ufuldstændigt vidensgrundlag. I dag står vi et helt andet sted. Det er derfor afgørende, at man evaluerer på den samlede indsats og inddrager internationale erfaringer, så vi står bedst muligt i en lignende situation i fremtiden.

En sådan evaluering bør både se på den samlede effekt på dødelighed, sygdomsbyrde og økonomi i samfundet, men også de enkelte tiltag såsom forsamlingsloft, skolelukninger, mundbindskrav m.m. Her skal man inddrage både befolkningens opfattelse af det enkelte tiltag, de negative konsekvenser og effekten på smittespredning, så man bedre kan vurdere, hvornår man skal foretage noget lignende i fremtiden, herunder gerne hvilke karakteristika ved sygdommen, der kunne ændre denne balance (smittevej, smitsomhed, dødelighed, aldersfordeling osv.).

Socialistisk Folkeparti

SF er enig med Liberal Alliance i, at vi skal sikre læring af covid-19-pandemien. Konkret er spørgsmålet om børn og unges trivsel som følge af nedlukning under pandemien imidlertid evalueret i adskillige rapporter. Rapporterne konkluderer stort set samstemmende, at man skal forsøge at undgå nedlukning af skoler, institutioner m.v., hvis det er muligt. Det er SF enig i.

Det vil efter SF's opfattelse ikke give mening at lave yderligere evalueringer af samme afgrænsede områder igen. SF vil foretrække at bruge den politiske kapital på indsatser, som kan afhjælpe børn og unges mistrivsel.

Spørgsmål om, hvorvidt der fortsat er behov for en samlet evaluering af den danske håndtering af covid-19-pandemien, må bero på et konkret oplæg til, hvad der skal evalueres og hvordan.

Alternativet

Vi lever i en krisetid, hvor frekvensen af pandemier og katastrofer øges. Ét er de sundhedsmæssige konsekvenser af en pandemi, som Sundhedsstyrelsen og andre monitorerer. Noget andet er de menneskelige konsekvenser - de psykiske og sociale konsekvenser, der uden tvivl har været store. Efter Alternativets opfattelse er det meningsfuldt at få undersøgt, hvilke konsekvenser nedlukningerne i forbindelse med covid-19 havde for unge samt beboere på bosteder.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 16. marts 2023 og var til 1. behandling den 24. maj 2023. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Epidemiudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 1 bilag på beslutningsforslaget.

Anders Kronborg (S) Camilla Fabricius (S) Flemming Møller Mortensen (S) Frederik Vad (S) Maria Durhuus (S) Rasmus Horn Langhoff (S) Torsten Schack Pedersen (V) Hans Andersen (V) Eva Kjer Hansen (V) Monika Rubin (M) fmd. Mike Villa Fonseca (M) Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) nfmd. Louise Brown (LA) Steffen Larsen (LA) Per Larsen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Alex Ahrendtsen (DF) Kirsten Normann Andersen (SF) Peder Hvelplund (EL) Stinus Lindgreen (RV) Franciska Rosenkilde (ALT)

Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1