B 67 Forslag til folketingsbeslutning om at sikre, at Danmark ikke inddrager eller nægter at forlænge opholdstilladelser for flygtninge, hvis der for tiden ikke gennemføres tvangsudsendelser.

Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: 2. beh./Forkastet

Betænkning

Afgivet: 16-05-2023

Betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 16. maj 2023

20222_b67_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 16. maj 2023

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, M, DD, LA, KF og DF) indstiller beslutningsforslaget til forkastelse ved 2. (sidste) behandling.

Et mindretal i udvalget (SF, EL, RV og ALT) indstiller beslutningsforslaget til vedtagelse uændret.

Et andet mindretal i udvalget (NB) vil ved 2. (sidste) behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til beslutningsforslaget.

Et tredje mindretal i udvalget (SIU) vil stemme hverken for eller imod beslutningsforslaget ved 2. (sidste) behandling.

Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Politiske bemærkninger

Radikale Venstre

Radikale Venstres medlem af udvalget noterer sig, at forslaget handler om de tilfælde, hvor regeringen beslutter, at Danmark ikke ønsker at indgå en aftale om hjemsendelse grundet en beslutning truffet af danske myndigheder, f.eks. af udenrigspolitiske årsager. I de situationer er det ikke rimeligt at påbegynde en inddragelsessag eller en sag om nægtelse af forlængelse af en opholdstilladelse på grund af ændrede forhold i oprindelseslandet, da det vil have store menneskelige konsekvenser og have negative konsekvenser for økonomi og beskæftigelse.

Alternativet

Alternativets medlem af udvalget mener, at inddragelse og nægtelse af forlængelse af syriske opholdstilladelser er en ulogisk og nytteløs praksis, og at det er helt uacceptabelt, at Danmark inddrager opholdstilladelser fra mennesker, der kommer fra lande med regimer, som vi ikke anerkender og derfor ikke kan tvangsudsende til. Dertil kommer, at Flygtningenævnets omgørelsesprocent er meget høj. Så der er en masse mennesker, som bliver trukket igennem nedslidende og retraumatiserende forløb for alligevel at få opholdstilladelse ved Flygtningenævnet, når sagen går om. ALT vil derfor også fortsætte med at kæmpe for, at der fortsat er politisk fokus på området.

Det er særdeles ærgerligt, at et flertal af partierne i Folketinget ikke har valgt at tage imod ALT's håndsrækning hen imod en mere fornuftig og mindre skør udlændingepolitik. Det giver endda en mulighed for at deeskalere den dårlige udenrigspolitiske omtale af Danmark i EU og USA.

3. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 14. marts 2023 og var til 1. behandling den 27. april 2023. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på beslutningsforslaget.

Birgitte Vind (S) fmd. Bjørn Brandenborg (S) Camilla Fabricius (S) Fie Hækkerup (S) Kasper Sand Kjær (S) Malte Larsen (S) Rasmus Stoklund (S) Thomas Jensen (S) Mads Fuglede (V) Morten Dahlin (V) Erling Bonnesen (V) Lars Christian Lilleholt (V) Mohammad Rona (M) Nanna W. Gotfredsen (M) Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) Peter Skaarup (DD) Inger Støjberg (DD) Steffen Larsen (LA) Helena Artmann Andresen (LA) Brigitte Klintskov Jerkel (KF) Per Larsen (KF) Kim Edberg Andersen (NB) Pia Kjærsgaard (DF) nfmd. Carl Valentin (SF) Anne Valentina Berthelsen (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) Rosa Lund (EL) Christian Friis Bach (RV) Nanna Høyrup (ALT)

Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)16
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)6
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1