B 23 Forslag til folketingsbeslutning om retten til hjælp til børn som pårørende.

Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-10-2021
1. behandlet/henvist til udvalg 13-01-2022
Beretning afgivet 22-03-2022
Ministerområde:
Sundhedsministeriet
Resumé:
Ifølge beslutningsforslaget skal kommuner og regioner forpligte sig til at udvikle og sikre en national praksis, der har til formål at reducere risikofaktorer hos børn, hvis forældre, søskende eller en anden voksen, som et barn har bopæl hos, rammes af dødsfald, kritisk sygdom, alvorlig skade, rusmiddelafhængighed eller psykisk lidelse.

Sundhedsudvalget afgav beretning over forslaget.

S, V, SF, RV, EL, DF, KF, NB, FG, Karina Adsbøl (UFG) og Liselott Blixt (UFG) er i beretningen enige om, at regeringen skal nedsætte en hurtigarbejdende tværfaglig arbejdsgruppe med repræsentanter for Danske Regioner, KL, Sundhedsministeriet, Social- og Ældreministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet, Sundhedsstyrelsen og relevante organisationer, bl.a. Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Bedre Psykiatri, Børns Vilkår og Mødrehjælpen, som skal komme med anbefalinger til initiativer, herunder eventuelt ny lovgivning, der kan reducere risikofaktorer hos børn, som er pårørende til f.eks. forældre, der lider af kritisk sygdom, en psykisk lidelse eller alvorligt misbrug.

Arbejdsgruppens anbefalinger skal bygge på en afdækning af eksisterende regler og indsatser – ligesom de økonomiske konsekvenser forbundet med nye initiativer skal afdækkes. Arbejdsgruppen skal afrapportere medio 2022, med henblik på at et eventuelt lovforslag kan fremsættes i 2022.