Nå. Jeg er ny i Folketinget, jeg har kontor på samme gang som Alternativet, og jeg har den dybeste respekt på mange områder for Alternativets politik. Men altså, man kan jo lige så godt stille et ændringsforslag, der siger, at vi lukker kokkeuddannelsen, og så får vi rigtig sat gang i, at danskerne skal spise vegansk og vegetarisk. For pyt med, at der ikke er et marked – det har vi hørt tidligere i dag. Der er ikke et marked for det, men vi skal have tvunget det her igennem, og det ligger mig så fjernt.
Jeg har stor respekt for folk, der vil spise vegansk og vegetarisk – stor respekt – men virkeligheden er da, at hvis markedet ikke er der, hvem skal så have de her kokke i lære? Hvem skal de sælge de veganske bøffer til? Og det er ikke for at tale en bevægelse, der kan være på vej, ned. Jeg er sikker på, Franciska Rosenkilde, at der kan være en bevægelse på vej, men den er med garanti ikke nået op til Nørreager endnu, og det vil sige, at vi kommer til at uddanne nogle kokke, som vil få rigtig, rigtig svært ved at lave stegt flæsk med persillesovs oppe ved mig, hvis ikke de kan få et job på en veganerrestaurant i en storby. Det er faktisk primært det, min problemstilling med det her er.
Lige nu kan man jo på restaurationsskolen tage kurser i at lave vegansk og vegetarisk mad, også til produktionsmedarbejdere, så de kan levere måltider, der overholder kravene. Er jeg enig med forslagsstillerne i, at der primært er et fokus på kødretter nu? Ja, det er jeg. Jeg ved, at ordføreren for forslagsstillerne selv er uddannet inden for faget, og jeg er selv samboende med en, som har været i branchen i 30 år, så det er jeg fuldt ud klar over. Men jeg ved også, at kokke bliver uddannet til at kunne meget mere end bare at stege koteletter. De kan rent faktisk, rigtig mange af dem, også lave veganske retter, og dem, der brænder for det, søger ind på veganske steder, hvor de kan sælge vegansk mad og blive vanvittig gode til det, og det er, fordi det er markedet, der styrer det.
Derfor er det, der gør mig allermest trist i dag, at jeg skal høre ordførere gå op at sige heroppefra, at de godt ved, at der ikke er noget marked for det, men at det skal vi så bare have tvunget lidt igennem alligevel. Jeg tror, det er den gale vej, og på mennesker som mig får det lige nøjagtig den modsatte virkning. Det får mig til lige nøjagtig at tænke modsat. Jeg er født ind i en familie, hvor det er sådan, at når vi snakker om mad, er alt under 400 g pålæg. Jeg er ud af en kødspisende familie, og jeg har spist kød hele mit liv. Jeg kommer aldrig til at lære det, fru Franciska Rosenkilde – det gør jeg ikke. Jeg tror, at kokkeuddannelsen er det forkerte sted. Hvis man nu i stedet for i Børne- og Undervisningsudvalget her kunne sige, at vi kunne begynde at lære vores børn i skolen det og give dem nogle fødevarer, de rent faktisk laver mad af, i stedet for at vi laver teoretisk husgerning i skolen, så vi rent faktisk lærte vores børn det, tror jeg, der var meget mere svung i det end det her.
Det her kommer jeg med garanti til at være imod. Markedet skal drive enhver form for ændring. Vi kommer aldrig nogen sinde til at kunne tvinge danskerne til at spise skiveskåret stegt aubergine, eller hvad det kunne være. Hvis de vil have kød, kylling eller fisk, er det det, man går ud og køber. Så omvend markedet! Gør det på den måde. Jeg er slet ikke i tvivl om, at når jeg engang kommer på plejehjem, bliver jeg nok tvunget til at spise vegansk en gang imellem, og hvis det til den tid er lavet af en, som har brændt igennem, og som ønsker at lave noget mad, der er velsmagende og godt for mig, kommer jeg sikkert også til at spise det med stort velbehag. Men virkeligheden er lige nu, at jeg 99,9 pct. af tiden vil vælge at gå ud at spise en T-bonesteak i stedet for at spise en broccoli. Det er virkeligheden, det er markedet, og det bliver vi også nødt til at forholde os til.
Jeg har stor respekt for og jeg ved, at Alternativet mener det her det bedste sted fra. Jeg bliver bare nødt til at sige, at lige her er vi i hver vores ende af Folketingssalen, og det bliver der nok ikke ændret på i de første 4 år. Jeg går gerne ud og spiser vegansk, hvis der er nogen, der betaler, for jeg er da heldigvis nordjysk nok til, at gratis mad altid har været min livret.