L 12 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og selskabsskatteloven.

(Indførelse af begrænset skattepligt ved udøvelse af visse aktiviteter i Danmarks eksklusive økonomiske zone).

Af: Skatteminister Jeppe Bruus (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2022-23 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 05-10-2022
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at indføre hjemmel til indkomstbeskatning af visse aktiviteter, der udøves af fysiske og juridiske personer hjemmehørende i udlandet, når disse aktiviteter udøves i Danmarks eksklusive økonomiske zone, dvs. uden for 12-sømilegrænsen.

Lovforslaget har sammenhæng med ”Aftale om energi og industri m.v.” (Klimaaftale 2020) indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet den 22. juni 2020. Det indgår bl.a. i aftalekomplekset, at der skal etableres en energiø med tilhørende havvindmøllepark i Nordsøen, og at energiøen skal konstrueres som en inddæmmet ø ca. 80 km fra kysten.

Det foreslås, at reglerne om udenlandske selskabers og fysiske personers begrænsede skattepligt ved udøvelse af erhverv med fast driftssted i Danmark udvides, så de også kommer til at omfatte aktiviteter, der udøves gennem et fast driftssted på den danske kontinentalsokkel uden for 12-sømilegrænsen.

Endvidere foreslås den begrænsede skattepligt for fysiske personers vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold her i landet udvidet til også at omfatte vederlag for personligt arbejde i Danmarks eksklusive økonomiske zone, hvor det personlige arbejde vedrører etablering af og benyttelse af kunstige øser, installationer og anlæg.

Videre foreslås det, at det geografiske anvendelsesområde for reglerne om begrænset skattepligt ved arbejdsudleje udvides på tilsvarende vis.

Endelig foreslås det, at indkomstbeskatningen ikke skal omfatte aktiviteter knyttet til etablering og benyttelse af undersøiske kabler og rørledninger, der udelukkende benyttes til transit gennem Danmarks eksklusive økonomiske zone.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2023.