L 187 Forslag til lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love.

(Udvidelse af personkredsen, styrket indsats over for ægtefælleforsørgede m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-03-2010
1. behandlet / henvist til udvalg 19-04-2010
Betænkning afgivet 18-05-2010
2. behandlet/henvist til udvalg 20-05-2010
3. behandlet, vedtaget 25-05-2010
Ministerområde:
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration
Resumé:
Med loven ændres integrationslovens formålsbestemmelse, så den enkeltes ansvar for sin egen integration understreges. Personkredsen for integrationsindsatsen udvides til bl.a. at omfatte arbejdskraftindvandrere og deres medfølgende familiemedlemmer.

Samtidig udvides det kommunale integrationstilbud til to spor: et integrationsprogram rettet mod flygtninge og familiesammenførte, som i hovedtræk viderefører det nugældende introduktionsprogram, og et introduktionsforløb rettet mod den typisk mere ressourcestærke gruppe af arbejdskraftsindvandrere m.v.

Desuden indføres der et kursus i danske samfundsforhold og dansk kultur og historie og en medborgerskabsprøve, som får betydning for adgangen til at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse.

Derudover får kommunerne pligt til at give udlændinge, der forsørges af deres ægtefælle, beskæftigelsesrettede tilbud, så de pågældende får en målrettet hjælp til at opnå beskæftigelse.

Endelig får herboende udlændinge - bortset fra nordiske og EU-statsborgere - fremover først kommunal og regional valgret og valgbarhed efter 4 års uafbrudt fast bopæl i Danmark mod tidligere 3 år.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 102 stemmer (V, S, DF, SF, KF og Per Ørum Jørgensen (UFG)) mod 7 (RV og EL); 1 (LA) stemte hverken for eller imod.
Sambehandlet med: