B 1 Betænkning og indstilling om folketingsvalget den 8. februar 2005.

Af: Udvalget til Prøvelse af Valgene (UPV)
Udvalg: Udvalget til Prøvelse af Valgene
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Vedtaget

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat (i betænkning) 23-02-2005
Behandlet/vedtaget 23-02-2005
Ministerområde:
Folketinget
Resumé:
Med Folketingets vedtagelse af indstillingen fra Udvalget til Prøvelse af Valgene godkendes de valg, der er afholdt i Danmark og på Færøerne, herunder valget af 175 kandidater i Danmark og 2 kandidater på Færøerne.
På grundlag af Rigsombudsmandens foreløbige opgørelse godkendes endvidere de 2 valgte kandidater i Grønland. Folketinget foretog den endelige godkendelse af valget af de 2 kandidater i Grønland den 14. juni 2005 på baggrund af den af Rigsombudsmanden endeligt udarbejdede valgbog, der blev oversendt til Folketinget den 27. maj 2005.

Baggrund:

Udvalgets betænkning og indstilling indeholder en gennemgang af valgene i Danmark, i Grønland og på Færøerne.
De 16 klager, der forelå vedrørende valget i Danmark, og den ene klage vedrørende valget i Grønland blev gennemgået i udvalget. En af klagerne vedrørende valget i Danmark gav anledning til, at udvalget anmodede om, at der i Røddingkredsen blev foretaget en fornyet fintælling af samtlige stemmer. Denne fintælling medførte dog ikke ændringer i kandidatudvælgelsen eller stedfortræderrækkefølgen.
Udvalget indstillede herefter enstemmigt, at de i Danmark, i Grønland og på Færøerne afholdte valg af medlemmer til Folketinget og de af Indenrigs- og Sundhedsministeriet fremsendte beregninger og opgørelser godkendtes, dog således at godkendelsen for valget i Grønland var foreløbig.
Afstemning:
Beslutningsforslaget vedtaget enstemmigt med 145 stemmer.