Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
B 76 Bilag 1
Offentligt
2686876_0001.png
Grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener
- kompetencegivende kurser i fremstilling af plantebaserede måltider i offentlige køkkener er under undervikling
Til Miljø- og Fødevareudvalget
Vi har med interesse læst artiklen
”Rapport: Plantebaseret alternativ i offentlige køkkener kræver betydeligt
kompetenceløft” i Altinget 22. marts 2023
og er bekendt med
forslag til Folketingsbeslutning om ”Grøn
valgmulighed i alle offentlige køkkener.
Rubrikken i artiklen henviser til Fødevarestyrelsens undersøgelse om plantebaserede måltider i de offentlige
køkkener, som blev bestilt i marts 2022 af et flertal i Folketinget og offentliggjort i januar 2023. Undersøgelsen
afdækker muligheder for, at borgere altid vil kunne tilvælge et 100 pct. plantebaseret måltid ved offentlig
bespisning, herunder ernæringsfaglige overvejelser i forlængelse heraf. En hovedkonklusion i undersøgelsen er, at
et plantebaseret alternativ i offentlige køkkener kræver betydeligt kompetenceløft.
Særbevilling
Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen vil derfor gøre
opmærksom på, at vi via finansloven 2022 blev tildelt en særbevilling, som er øremærket kompetenceløft af
medarbejder i offentlige køkkener. Bevillingens specifikke formål er at udvikle AMU-kurser for køkken-
professionelle med fokus på plantebaseret mad og synliggørelse af kursusmuligheder på køkkenområdet i
offentlige køkkener.
Det er Uddannelsessekretariatet, som varetager bevillingen for Efteruddannelsesudvalget.
Bevillingen er tildelt som følge af aftale mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og
Kristendemokraterne om finansloven for 2022 af december 2021. Udmøntningen af aftalen forløber over to år, i 2022 og 2023.
Bevillingen er givet til Efteruddannelsesudvalget, fordi en central del af udvalgets arbejde er at sikre aktuel og
relevant kompetenceudvikling til medarbejdere på arbejdsmarkedet inden for specifikke brancheområder. Det
gælder bl.a. professionel madfremstilling i offentlige køkkener, hvilket omfatter hospitaler, daginstitutioner,
skoler, plejehjem- og centre, fængsler m.fl.
Kurser, som understøtter den grønne omstilling, økologi m.m., indgår allerede som en del af udvalgets
kursusportefølje.
Side
1
af
3
B 76 - 2022-23 (2. samling) - Bilag 1: Henvendelse af 31/3-23 fra Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen om, at kompetencegivende kurser i fremstilling af plantebaserede måltider i offentlige køkkener er under udvikling
2686876_0002.png
Udvikling og synliggørelse af plantebaserede kurser
De specifikke kurser i plantebaseret mad for madprofessionelle er under udvikling og vil kunne udbydes medio
2023. Det landets erhvervsskoler, som udbyder kurserne og derved sikres et landsdækkende udbud, som
omfatter alle regioner.
Det er faglærere på erhvervsskoler, som skal forestå undervisningen i plantebaseret mad. Der bliver afholdt
workshop for dem, så de bliver klædt på til at undervise og agere spydspidser i planterig mad. Kurserne vil også
blive præsenteret på digitale platforme for relevante kursist-målgrupper.
Som en afsluttende del af aktiviteterne under bevillingen i plantebaseret mad afholdes et symposium på
Bispebjerg Hospital i oktober 2023, hvortil Miljø- og Fødevareudvalget inviteres (invitation følger). Symposiet er
henvendt til fagprofessionelle og beslutningstagere inden for forplejning i offentlige køkkener. Bispebjerg
Hospital er valgt, fordi der i deres køkkenenhed arbejdes målrettet med bæredygtighed og en daglig, stor
produktion af plantebaseret mad.
Hvorfor benytte AMU (arbejdsmarkedsuddannelser)
AMU er erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse for faglærte og ufaglærte, der ønsker at tilegne sig
kvalifikationer og kompetencer, der kan bruges på et arbejdsmarked i udvikling og forandring. AMU giver
nationalt anerkendte kompetencer, som man kan bruge på arbejdspladser i hele landet. En fordel ved at benytte
AMU-systemet er de økonomisk fordelagtige muligheder for kompetenceudviklingen. Der ydes tilskud og
løngodtgørelse efter regler om VEU, så deltagerbetalingen er lille, og ofte følger der støtte med fra
kompetencefonde.
I dialog med Uddannelsessekretariatet stiller Efteruddannelsesudvalget sig til rådighed for supplerende
information.
Med venlig hilsen
f. Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen
Sandra Trasborg Hansen
Sekretariatschef
Kontaktperson for Efteruddannelsesudvalget
Erik Jacob Overgaard, tlf. 5211 0895 & [email protected]
Fakta om AMU
AMU er erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse for faglærte og ufaglærte, der ønsker uddannelse for at
vedligeholde eller videreudvikle deres kompetencer, der kan bruges på et arbejdsmarked i udvikling/forandring.
Læse mere her:
https://www.ug.dk/uddannelser/arbejdsmarkedsuddannelseramu
https://voksenuddannelse.dk/uddannelse/amu-kurser
https://www.uvm.dk/arbejdsmarkedsuddannelser/hvad-og-hvor/introduktion-til-amu
Fakta om Uddannelsessekretariatet og Efteruddannelsesudvalget
Uddannelsessekretariatet
varetager
uddannelser inden for hotel- og restaurationsbranchen og efteruddannelse
inden for hotel og restaurant, storkøkken, slagteri og bageri/konditor for Efteruddannelsesudvalget.
Efteruddannelsesudvalget
udvikler uddannelser for medarbejdere og virksomheder. Dets opgave er at udvikle
branchespecifikke AMU-kurser og bidrage til, at medarbejdere på får mulighed for at udvikle deres faglige
kompetencer og understøtte virksomhedernes behov for relevant arbejdskraft. Alle kurser er vinklet konkrete
jobs og jobfunktioner.
Side
2
af
3
B 76 - 2022-23 (2. samling) - Bilag 1: Henvendelse af 31/3-23 fra Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen om, at kompetencegivende kurser i fremstilling af plantebaserede måltider i offentlige køkkener er under udvikling
2686876_0003.png
Side
3
af
3