Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
B 76 Bilag 1
Offentligt
Grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener
- kompetencegivende kurser i fremstilling af plantebaserede måltider i offentlige køkkener er under undervikling
Til Miljø- og Fødevareudvalget
Vi har med interesse læst artiklen
”Rapport: Plantebaseret alternativ i offentlige køkkener kræver betydeligt
kompetenceløft” i Altinget 22. marts 2023
og er bekendt med
forslag til Folketingsbeslutning om ”Grøn
valgmulighed i alle offentlige køkkener.
Rubrikken i artiklen henviser til Fødevarestyrelsens undersøgelse om plantebaserede måltider i de offentlige
køkkener, som blev bestilt i marts 2022 af et flertal i Folketinget og offentliggjort i januar 2023. Undersøgelsen
afdækker muligheder for, at borgere altid vil kunne tilvælge et 100 pct. plantebaseret måltid ved offentlig
bespisning, herunder ernæringsfaglige overvejelser i forlængelse heraf. En hovedkonklusion i undersøgelsen er, at
et plantebaseret alternativ i offentlige køkkener kræver betydeligt kompetenceløft.
Særbevilling
Efteruddannelsesudvalget for Køkken, Hotel, Restaurant, Bager, Konditor og Kødbranchen vil derfor gøre
opmærksom på, at vi via finansloven 2022 blev tildelt en særbevilling, som er øremærket kompetenceløft af
medarbejder i offentlige køkkener. Bevillingens specifikke formål er at udvikle AMU-kurser for køkken-
professionelle med fokus på plantebaseret mad og synliggørelse af kursusmuligheder på køkkenområdet i
offentlige køkkener.
Det er Uddannelsessekretariatet, som varetager bevillingen for Efteruddannelsesudvalget.
Bevillingen er tildelt som følge af aftale mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og
Kristendemokraterne om finansloven for 2022 af december 2021. Udmøntningen af aftalen forløber over to år, i 2022 og 2023.
Bevillingen er givet til Efteruddannelsesudvalget, fordi en central del af udvalgets arbejde er at sikre aktuel og
relevant kompetenceudvikling til medarbejdere på arbejdsmarkedet inden for specifikke brancheområder. Det
gælder bl.a. professionel madfremstilling i offentlige køkkener, hvilket omfatter hospitaler, daginstitutioner,
skoler, plejehjem- og centre, fængsler m.fl.
Kurser, som understøtter den grønne omstilling, økologi m.m., indgår allerede som en del af udvalgets
kursusportefølje.
Side
1
af
3