Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1139190_0001.png
1139190_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
27. juni 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 8. juni 2012 stillet mig følgende spørgsmål, nr. 147(Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren, som lovet på samrådet den 8. juni 2012, jf. KUU alm. del – samrådsspm.AI-AJ, orientere udvalget om de møder, ministeren gennemfører med oppositionsgrup-per, ngo’ere m.v. i forbindelse med EM i fodbold i Ukraine?

Svar:

Jeg kan oplyse, at jeg under mit besøg i Ukraine i forbindelse med det danske fodbold-landsholds kamp mod Holland den 9. juni 2012 afholdt en række møder med repræsen-tanter fra bl.a. det ukrainske civilsamfund.Fredag den 8. juni 2012 holdt jeg følgende møder i Kiev lufthavn:Møde med Julia Timosjenkos forsvarsadvokat. På mødet oplyste forsvarsadvokatenbl.a. om den seneste udvikling i Timosjenkos retssag samt om Timosjenkos hel-bredstilstand.Møde med to menneskerettighedsaktivister. På mødet oplyste de to om de generellemenneskerettighedsvilkår i Ukraine samt specifikt om forholdene for seksuelle mi-noriteter.Lørdag den 9. juni holdt jeg følgende møder i Kharkiv:Møde med Amnesty International Ukraine samt flere personer, som havde væretudsat for politibrutalitet og tortur. På mødet oplyste Amnesty International om dengenerelle menneskerettighedssituation og retssikkerhedssituation i Ukraine, og deøvrige mødedeltagere fortalte om deres personlige oplevelser med bl.a. politi- oganklagemyndigheder, herunder tilfælde af tortur.Møde med en ukrainsk ungdoms-NGO, der arbejder med demokrati- og lederud-dannelse blandt unge, samt en lokal journalist. På mødet oplyste deltagerne om degenerelle vilkår og fremtidsudsigter for unge i Ukraine og gav deres vurdering af
Dok. nr. 1396274
Side 2
den politiske situation i Ukraine set fra unges perspektiv. Den lokale journalist op-lyste om vilkårene for pressevirksomhed i Ukraine.Begge møder lørdag havde deltagelse af den hollandske minister for sundhed, velfærdog sport, Edith Schippers.Søndag den 10. juni holdt jeg følgende møder i Kharkiv:Møde med lederen af den ukrainske menneskerettighedsorganisation ”KharkivHuman Rights Protection Group” og med gruppens juridiske ekspert. På mødet op-lyste mødedeltagerne om menneskerettighedssituationen i Ukraine.Møde med repræsentanter fra det uafhængige kulturelle miljø i Kharkiv, herunderen teaterinstruktør, en ejer af et kulturcenter og en galleriejer. På mødet oplystemødedeltagerne om vilkårene for kulturen i Ukraine.
Uffe Elbæk