By- og Boligudvalget 2011-12
BYB Alm.del
Offentligt
1056647_0001.png
1056647_0002.png
Folketingets By- og Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/ J.nr. 321868
Under henvisning til Folketingets By- og Boligudvalgs brev af 4. no-vember 2011 følger hermed social- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 3 (BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Jespersen (V).
Spørgsmål nr. 3:”Vil ministeren kommentere artiklen ”Blev stenet ud af Gellerup Parken – nukender jeg Islam” fra www.bt.dk den 30. oktober 2011? Og hvad er ministe-ren holdning til at folk sætter tro over lov, som der er eksempler på?”
Svar:Regeringen vil føre en konsekvent politik over for dem, der udfordrer voresdemokrati og lov og orden. Vi vil ikke acceptere, at nogen tyranniserer al-mindelige beboere og selvbestaltet beslutter, hvilke regler der skal gælde ibestemte områder.Regeringen er derfor sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Kon-servative Folkeparti blevet enige om en ny flerårsaftale for politiets økonomi.Aftaleparterne er enige om at prioritere flere ressourcer til en styrket politi-indsats i de særligt udsatte boligområder, der er mest belastet af kriminalitet.Indsatsen, der bygger videre på den nuværende indsats i udsatte boligom-råder, indebærer bl.a. en styrket kriminalpræventiv indsats i et fortsat tætsamarbejde med kommunerne, konsekvent patruljering, synlig tilstedeværel-se i gadebilledet og ”hotspot”-indsatser med særligt sammensatte special-enheder. Politiets forebyggende arbejde i områderne skal have fokus på tætkontakt med de lokale unge, herunder gennem SSP-samarbejdet og hjem-mebesøg. Den styrkede politiindsats i særligt udsatte boligområder skalsikre, at kriminaliteten nedbringes, og at trygheden for beboerne dermedøges i områderne.
2
Hvis ekstremister – hvad enten det er religiøs eller politisk ekstremisme –udfordrer vores retsprincipper og værdier, skal vi reagere konsekvent. IDanmark står tro aldrig over lov.Regeringen vil derfor tillige intensivere indsatsen mod ekstremisme og anti-demokratiske tendenser ved blandt andet at opkvalificere professionelle meddirekte kontakt til unge, som f.eks. lærere i grundskole og på ungdomsud-dannelser, klubpædagoger, gadeplansmedarbejdere, boligforeningsfolk osv.,til at sætte ind over for unge, som viser tegn på radikalisering eller færdes iekstremistiske miljøer.Desuden er vi sammen med Forebyggelsescentret i PET i færd med at etab-lere regionale SSP-ressourcegrupper med ekspertise i ekstremisme i landetsforskellige politikredse.Med den nylig indgåede satspuljeaftale er der endvidere afsat midler til atetablere et rollemodelkorps, som skal modgå den polariserede og ekstremi-stiske retorik, der foregår blandt grupper af unge. Der skal ligeledes videre-føres et mentorkorps målrettet unge, som er sårbare over for ekstremismeog opbygges et forældrenetværk, så forældrene i højere grad inddrages ikampen mod ekstremisme.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen