Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
L 87
Offentligt
960879_0001.png
960879_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 10. februar 2011 stillet mig følgende spørgsmål L87 - 7, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 7:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. februar 2011 fra Ejerselskaber iVestjyske Net 150 kV A/S, jf. L 87 - bilag 8.”

Svar:

Ejerselskaber i Vestjyske Net 150 kV A/S anfører i deres henvendelse, at 150 kV-nettene i Danmark kan defineres som distributionsnet, og at den danske elforsynings-lov og bevillingspraksis bør ændres i overensstemmelse hermed. Som konsekvensheraf vil eldirektivets krav om ejermæssig adskillelse ikke finde anvendelse på nette-ne. Direktivet stiller ikke krav om ejermæssig adskillelse mellem på den ene side el-distribution og på den anden side produktion og handel.Under udarbejdelsen af lovforslaget rejste Dansk Energi spørgsmålet om, hvorvidtdet var muligt at omkvalificere nettene på 132 kV- og 150 kV-niveau fra transmissiontil distribution og derved undgå kravet om ejermæssig adskillelse for de regionale net.Eldirektivets definitioner af begreberne transmission og distribution beror imidlertidogså på funktionelle kriterier. Distribution defineres således som transport af elektri-citet via høj-, mellem- og lavspændingsdistributionssystemer med henblik på leveringaf elektricitet til kunder. Af denne grund blev det fundet nødvendigt at afklarespørgsmålet med Europa-Kommissionen.Energistyrelsen rettede derfor i februar 2010 henvendelse til Europa-Kommissionenmed forespørgsel om, hvorvidt det ville være i overensstemmelse med eldirektivet atbetragte de danske regionale transmissionsnet på 132 kV og 150 kV spændingsni-veau som distributionsnet i stedet for transmissionsnet. Både Energistyrelsen ogDansk Energi har holdt møder med Kommissionen om spørgsmålet.På baggrund af det meget begrænsede antal endelige kunder, der direkte er tilsluttetde pågældende net, tilkendegav Kommissionen imidlertid i juni 2010, at de danskeregionale net efter Kommissionens mening ikke kunne betragtes som distributions-net.23. februar 2011
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Under henvisning til ovenstående indeholder lovforslaget ikke mulighed for omkvalifi-cering af de regionale transmissionsnet.
Med venlig hilsen
Lykke Friis