Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
L 172 Bilag 7
Offentligt
993688_0001.png
993688_0002.png
993688_0003.png
993688_0004.png
Til lovforslag nr.L forslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 0. maj 2011
2. udkast(Ændringsforslag fra undervisningsministeren)
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om godtgørelse og tilskud til befordring veddeltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og lov omarbejdsmarkedsuddannelser m.v.(Tilpasninger med henblik på at modvirke utilsigtet anvendelse af godtgørelsesordningen, tilpasninger på grund afdigitalisering m.v.).[af undervisningsministeren (Troels Lund Poulsen)]1. ÆndringsforslagUndervisningsministeren har stillet 1 ændringsforslag tillovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 23. marts 2011 og var til 1.behandling den 31. marts 2011. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og undervisningsministeren sendte den 15.februar 2011 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag167. Den 23. marts 2011 sendte undervisningsministeren deindkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 8 spørgsmål til undervisningsministe-ren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.SamrådUddannelsesudvalget har stillet 5 spørgsmål til undervis-ningsministerentil mundtlig besvarelse. [Ministeren har besvaret spørgs-målene i et samråd iUddannelsesudvalget den 10. maj 2011. ]3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfundervisningsministeren,tiltrådt af: < >Til § 11)Nr. 3 affattes:»3.§ 2, stk. 2,affattes således:»Stk. 2.Undervisningsministeren kan fastsætte nærmereregler om de betingelser, der skal være opfyldt for at opnågodtgørelse og tilskud til befordring, jf. stk. 1, og kan herun-der fastsætte nærmere regler om, hvilke former for beskæfti-
DocIDJournalnummer
2
gelse der kan berettige til godtgørelse og tilskud til befor-dring. Undervisningsministeren kan desuden fastsætte reglerom, at det er en betingelse for udbetaling af godtgørelse, atder foreligger en beskæftigelsesperiode forud for en uddan-nelses påbegyndelse, eller at arbejdsgiveren udbetaler lønunder uddannelsen, jf. § 7.««««[Præcisering af, at bemyndigelsen også kan anvendes til atfastsætte regler om varigheden af den beskæftigelse, der kanberettige til godtgørelse og tilskud til befordring eller om, atder kan stilles krav om, at deltageren modtager løn underuddannelsen. ]BemærkningerTil nr. 1Der er tale om en præcisering af, at bemyndigelsen for-uden at kunne anvendes til at fastsætte regler om, hvilke for-mer for beskæftigelse, der kan berettige til godtgørelse ogtilskud til befordring, også kan anvendes til at fastsætte reg-ler om forudgående beskæftigelse.Det er hensigten at fastsætte regler om, at deltageren skalhave været i beskæftigelse hos samme arbejdsgiver i mindst14 dage umiddelbart før, uddannelsen begynder. Det er fore-slået under nr. 9 i L 172, at der kan fastsættes regler om, atder ikke kan ske udbetaling af godtgørelse til arbejdsgivere,før det er konstateret, at der er sket lovpligtig indberetningtil e-indkomstregisteret. Denne bestemmelse kan tages i an-vendelse til at kontrollere, om der er udbetalt løn 14 dageforud for den periode, et kursus varer. Er det ikke tilfældet,kan der ikke ske udbetaling af godtgørelse.Der vil gælde samme krav til den forudgående beskæfti-gelse som til den beskæftigelse, der er en forudsætning formodtagelse af godtgørelse eller tilskud til befordring.
Deltagere i uddannelse, hvortil der ifølge lov, bekendtgø-relse eller bindende brancheaftale er knyttet særlige krav, vilvære undtaget fra kravet om forudgående beskæftigelse. Desåkaldte certifikatuddannelser, som der findes godt 130 af fxinden for fødevarehygiejne, personbefordring, kranføring,svejsning, stilladsopstilling og kørsel med gaffeltruck, tæn-kes undtaget. I stedet for vil det blive stillet som en betingel-se for udbetaling af godtgørelse, at arbejdsgiveren udbetalerløn til deltagerne under kurset. Det vil sige, at en arbejdsgi-ver ikke, som det ellers er tilfældet, vil kunne meddele denansatte, at den pågældende selv må søge godtgørelse somforsørgelsesgrundlag under kursusdeltagelsen.Det vil være muligt som nævnt ovenfor at kontrollere vedhjælp af e-indkomstregisteret, om der er udbetalt løn forkursusperioden, og hvis det ikke er tilfældet, vil der ikkekunne udbetales godtgørelse.Formålet med de foreslåede bemyndigelser er at modvir-ke utilsigtet brug af ordningerne. Bestemmelserne tilstræberat sikre, at kursusdeltagere er i reel beskæftigelse under del-tagelse i udannelsesforløb, der giver adgang til godtgørelseog tilskud til befordring.Det bemærkes, at godtgørelsen allerede med de nugæl-dende regler i ca. 90 pct. af tilfældene udbetales til arbejds-giveren, fordi denne udbetaler løn under uddannelsen, og atknapt 24 pct. af al AMU-aktivitet udgøres af certifikatkur-ser.Det bemærkes desuden, at de foreslåede bemyndigelservil blive udmøntet i bekendtgørelsesform, og at Undervis-ningsministeriet vil følge udviklingen på området og foreta-ge tilpasninger, hvis der skulle blive behov for det.
Per Bisgaard (V) Britta Schall Holberg (V) Ulla Tørnæs (V) Peter Juel Jensen (V) Troels Christensen (V)Marlene Harpsøe (DF)nfmd.Hans Kristian Skibby (DF) Charlotte Dyremose (KF)fmd.Villum Christensen (LA)Christine Antorini (S) Carsten Hansen (S) Kim Mortensen (S) Hüseyin Arac (S) Pernille Vigsø Bagge (SF)Nanna Westerby (SF) Marianne Jelved (RV) Johanne Schmidt-Nielsen (EL)Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 172Bilagsnr.123456TitelHøringssvar og høringsnotat, fra undervisningsministerenUdkast til tidsplanTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetUdkast til betænkningKopi af svar på UDU, alm. del, spm. 303-305 stillet af JohanneSchmidt-Nielsen (EL)Ændringsforslag fra undervisningsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 172Spm.nr.1TitelSpm. om kontraktuddannnelser, eksamensuddannelse og certifi-katuddannelser, til undervisningsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om eksempler på, at den brede adgang til voksen- og efter-uddannelse er blevet brugt utilsigtet, til undervisningsministeren,og ministerens svar herpåSpm., om de i lovforslaget foreslåede bemyndigelser til ministe-ren er i overensstemmelse med god lovkvalitet, jf. vejledning omlovkvalitet, til undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren punkt for punkt vil kommentere de kritiskebemærkninger i Dansk Industris høringssvar, til undervisningsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om en uddybende kommentar til Uddannelsesforbundetshøringssvar, til undervisningsministeren, og ministerens svar her-Spm. om uddybende kommentarer til høringssvarenes bemærk-ninger fsva. forslaget om begrænsning af antallet af uddannel-sesuger med godtgørelse inden for et kalenderår, til undervis-ningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren vil sikre, at begrænsningen på 10kursusuger ikke kommer til at ramme kontraktuddannelser, til un-dervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om økonomiske konsekvenser, til undervisningsministeren,og ministerens svar herpåOversigt over samrådsspørgsmål vedrørende L 172Samråds- Titelspm.nr.ASamrådsspm. om kommentarer til den omfattende og systemati-ske snyd med og udnyttelse af AMU-systemet, som TV2 har do-kumenteret 18/4-11 (Operation X: Firmafest på statens regning),til undervisningsministeren
2
3
4
5
6
7
8
4
B
C
D
E
Samrådsspm. om det samlede omfang af den form for udnyttelseaf AMU-systemet, som TV2 har dokumenteret 18/4-11 (Operati-on X: Firmafest på statens regning), til undervisningsministerenSamrådsspm. om nuværende godkendelses-, tilsyns- og kontrol-procedurer i forhold til skoler, uddannelsessteder, kursusudbydereog virksomheder på AMU-området er tilstrækkelig effektive, tilundervisningsministerenSamrådsspm. om kulegravning af hele AMU-systemet med hen-blik på at få afdækket systematisk snyd og svindel, til undervis-ningsministerenSamrådsspm. om NORECO-sagen, til undervisningsministeren