Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
L 172 Bilag 5
Offentligt
991153_0001.png
991153_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
AdministrationsafdelingenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 303 (Alm. del):I brev af 16. marts 2011 har udvalget efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 303:”Ministeren bedes oplyse, hvor mange tilfælde af misbrug af VEU-godtgørelsen på AMU-området som eksempelvis nedenstående eksem-pler, som ministeriet har behandlet i årene 2008-2010?http://www.fyens.dk/article/1548637:Faaborg-Midtfyn--AMU-kurser-var-snyd(Om Aalborg Handelsskole)http://www.jv.dk/artikel/908736:Esbjerg--Slagteriskolen-og-Esbjerg-slagteri-mistaenkt-for-snyd-med-kurser(Om Roskilde Slagteriskole)http://www.erhvervsbladet.dk/raadgivning-og-service/vikarbureau-granskes-snyd(Om erhvervsskolen i Nakskov og virksomheden Flex Workers)”Svar:Der behandles løbende henvendelser om forskellige former for uregel-mæssigheder i forbindelse med tildeling og udbetaling af godtgørelse. Ide tilfælde hvor Undervisningministeriet har fået kendskab til, at der påbaggrund af fejlagtig indberetning af eksempelvis tilstedeværelsesoplys-ninger med urette er udbetalt godtgørelse, er de for meget udbetalte be-løb blevet krævet tilbage.Fælles for ovennævnte sager er, at behandlingen er fordelt imellem mini-steriet, for så vidt angår de ikke-forsikrede, og a-kasserne for deres med-lemmer, og at de ikke er blevet registreret særskilt i antal for perioden2008-2010.
03-05-2011
2I sager, hvor det skal vurderes, om VEU-godtgørelsen kan kræves tilbagefordi godtgørelsen har været oppebåret uberettiget, og modtageren vidsteeller burde vide dette, er den eventuelle tilbagebetaling sidste led i be-handlingen. Ministeriet har aktuelt 21 af sådanne igangværende sager.Det er klart, at misbrug af VEU-godtgørelse såvel som andre misbrug eruacceptable, og at ministeriet vil tage eventuelt misbrug meget alvorligt.Regeringen har allerede taget en række initiativer – senest med lovforsla-get om stramninger af godtgørelsesloven (lovforslag L 172).Undervisningsministeriet har endvidere fredag d. 8. april 2011 skrevet tilen række kommuner, som har indgået uklare ansættelseskontrakter mednogle AMU-kursister med den virkning, at det har udløst VEU-godtgørelse. Samtidig er der sendt kopi til KL’s formand og indenrigs-og sundhedsministeren, der er tilsynsmyndighed på området.Samme dag har Undervisningsministeriet endvidere skrevet sindetskri-velser til to skoler vedrørende tre kurser, hvor AMU-kursister har indgå-et nogle uklare ansættelseskontrakter. Af brevene fremgår det, at der vilblive tilbageholdt tilskud til skolerne samt VEU-godtgørelse svarende tiludbetalingerne for de tre pågældende kurser.Jeg kan som ansvarlig minister ikke sidde overhørig, at midlerne til vok-sen- og efteruddannelsesindsatsen kan være blevet misbrugt. Derfor viljeg nu tage nogle supplerende initiativer, der skal sikre, at VEU-midlernebruges på at dygtiggøre arbejdsstyrken i Danmark.Tilskud, der er udbetalt til skolerne, vil blive krævet tilbagebetalt,også selv om tilskuddene er videreført til firmaer, kursister etc.Der vil ligeledes blive foretaget en konkret vurdering af, om depågældende institutioner skal have frataget udbudsgodkendelser.En kulegravning af hele AMU-området for at finde frem til,hvordan det sikres, at der kun bliver holdt kurser, der fuldt ud le-ver op til AMU’s formål. Jeg venter kulegravningen klar førsommerferien og vil herefter vurdere, hvad der er behov for aføvrige politiske initiativer.
Med venlig hilsen
Troels Lund Poulsen