Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 (1. samling)
UVT Alm.del
Offentligt
941136_0001.png
941136_0002.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Svar på alm. del – spørgsmål 847. januar 2011
I brev af 17. december 2010 har udvalget efter ønske fra Rasmus Prehn (S) stilletmig følgende spørgsmål:Alm. del – spørgsmål 84:Ministeren bedes fremlægge de kriterier og begrundelse der lå til grund for, at vi-denskabsministeren i 2009 valgte Milena Penkowa som modtager af EliteForskpri-sen?Svar:
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Sagsnr.
10-09996016511511/1
Som det fremgår af regelgrundlaget, skal de foreslåede kandidater til EliteForsk-prisen fra universiteter, andre forskningsinstitutioner og private virksomheder medforskningsaktiviteter være under 45 år, i absolut verdensklasse og på ekstraordinærvis have bidraget til at styrke dansk forskning.På baggrund af de indkomne forslag udformer bestyrelsen for Det Frie Forsk-ningsråd en begrundelse for hver af de fem indstillede prismodtagere.Begrundelsen, der lå til grund for indstillingen af Milena Penkowa til EliteForsk-prisen, var følgende:»Milena Penkowa er en komet i dansk sundhedsforskning. Hun har over en megetkort årrække formået at integrere og kombinere basal neurovidenskab og anven-delsesorienteret medicinsk forskning og således bygget bro mellem molekyle ogmenneske. Hendes forskning har ydet væsentlige bidrag til forståelsen af hjernenscellulære og molekylære reaktioner i forbindelse med hjernetraumer og sygdom-me. Hun har som den første i verden vist, at proteinet metallothionein har medi-cinsk potentiale til behandling af en række alvorlige hjernesygdomme såsom dis-semineret sklerose, epilepsi og Alzheimers, og at det kan hæmme celledød i hjer-nen i forbindelse med hjerneskader. Milena Penkowa opbygger til stadighed enbetydelig ekspertise og har præsteret fremragende videnskabelige resultater i in-ternational særklasse.
Dok nr.Side
Milena Penkowa har bidraget til 15 betydningsfulde opfindelser. Hendes publika-tionsliste tæller nogle af de mest velestimerede, internationale videnskabeligetidsskrifter, og hun har modtaget flere nationale og internationale hæderspriserfor sin forskning. Milena Penkowa besidder et enestående talent for forsknings-formidling, undervisning og videnspredning, hvormed hun bidrager væsentligt tiloplysning og debat i det danske samfund.«Begrundelsen blev offentliggjort i den portrætbog af årets prismodtagere, derblev udgivet i forbindelse med EliteForsk-konferencen den 29. januar 2009, ogden kan også findes på hjemmesiden www.eliteforsk.dk.
Med venlig hilsen
Charlotte Sahl-Madsen