Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
MPU Alm.del
Offentligt
1024152_0001.png
1024152_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-05746Den 15. august 2011
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 22. juli 2011 stilletfølgende spørgsmål nr. 894 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Steen Gade (SF).

Spørgsmål nr. 894 (alm. del)

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19 /7-11 fra Lars Olsen,Odense, jf. MPU alm. del - bilag 713.

Svar

Jeg vil indledningsvis give udtryk for, at jeg har forståelse for den uheldigesituation som Lars Nielsen er kommet i. Denne uheldige situation består i, atLars Nielsen ikke selv har forurenet den omhandlede ejendom og, at hanuden kendskab til forureningen har erhvervet ejendommen i forurenet stand.Heldigvis er der i dag få af sådanne sager.Det er sådanne situationer der var baggrund for oprettelsen afværditabsordningen. Formålet med værditabsordningen er at løse de særligeproblemer, der opstår for boligejere, der uforvarende har erhvervet enforurenet ejendom.Jeg har forelagt spørgsmålets administrative og retlige aspekter forMiljøstyrelsen, som har givet følgende svar, som jeg henholder mig til:”Jordforureningsloven bygger på forureneren betaler-princippet, som er etprincip om, at forureneren er den der er ansvarlig for en jordforurening ogsamtidig er den som skal stå for oprensning af jorden. Forureneren kanmødes med et påbud om at denne skal fjerne forureningen. Da borgerenikke har forurenet den solgte ejendom, er han ikke forurener, og han kan iden forbindelse ikke forpligtes til oprense ejendommen.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Miljøstyrelsen anbefaler, at den pågældende ejendom tilmeldesværditabsordningen, såfremt betingelserne herfor er opfyldt. Formålet medværditabsordningen er at løse de særlige problemer, der opstår for boligejere,der uforvarende har erhvervet en forurenet grund. Det er vigtigt at holde sigfor øje, at værditabsordningen er en hjælp til boligejere.Princippet i værditabsordningen er, at boligejere, mod at yde enegenbetaling, kan få fremrykket oprydningen af deres ejendom, inden for deårlige finanslovsbevillinger, i forhold til den almindelige miljø ogsundhedsprioriterede indsats. Værditabsordningen administreres afregionerne. Det er regionerne, der foretager en vurdering af, om enboligejendom opfylder betingelserne for at kunne tilmeldes ordningen, og afbehovet for og omfanget af en eventuel oprydning. Det er den nuværendeboligejer, der skal tage initiativ til en tilmelding ved at kontakte regionen, daværditabsordningen er en frivillig ordning, som boligejeren kan benytte sigaf.Det vil være op til domstolene at afgøre om, værditabsordningen kanbetragtes som en pligt for køber til at begrænse sit tab, i forbindelse mederstatningsudmåling ved forholdsmæssigt afslag. Således at erstatningentilsvarende nedsættes, i de tilfælde hvor køber har mulighed for at tilmeldesig værditabsordningen.Køb og salg af fast ejendom er et privat anliggende, hvorfor køber af enforurenet ejendom vil kunne rette krav mod sælger. Retspraksis på områdethar vist, at sælger vil kunne blive mødt med et krav, da en forurening påejendommen vil være at betragte som en mangel ved ejendommen.Såfremt de almindelige betingelser for forholdsmæssigt afslag er opfyldt,herunder at der ikke er indtrådt forældelse, vil sælger så tilsvarende kunnerette kravet videre mod dem, der tidligere har solgt ham ejendommen.”
Karen Ellemann
/
Michel Schilling
2