Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
928069_0001.png
928069_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen (S) har den 21. oktober 2010 stilletfølgende spørgsmål nr. S 76, som hermed besvares.
5. december 2010J.nr. 2010-0017152

Spørgsmål nr. S 76:

”Af evalueringen af ’Aktive - hurtigere tilbage’ fremgår det, at den eneste positiveeffekt af forsøget har været, at forsøgsdeltagerne gennemsnitligt efter 50 ugerhar opnået 1,3 flere ugers raskmelding, sammenlignet med kontrolgruppen. Serman på tallene for forsøgsdeltagerne opdelt på sygdomsårsag, er der dogmarkante forskelle. For forsøgsdeltagere sygemeldt på grund af ledsmerter ellerkræft (jf. figur 4.2 i evalueringen) har forsøget haft en negativ effekt, således atdisse forsøgsdeltagere gennemsnitligt har haft færre ugers raskmelding endkontrolgruppen. Mener ministeren på den baggrund, at der er brug forlovgivningsmæssigt at sondre mellem borgere med forskellige sygdomsårsager?”

Endeligt svar:

Forsøget ’Aktive – hurtigere tilbage’ er de første erfaringer med en systematisk ak-tiv indsats for modtagere af sygedagpenge.Et af de væsentlige resultater er, at deltagerne i forsøget er blevet hurtigere delvistraskmeldt. Deltagergruppen har i gennemsnit været deltidsraskmeldt i 1,3 uge mereend kontrolgruppen, der ikke har fået forsøgsindsatsen. Det er et positivt resultatset på baggrund af, at alt for mange mister tilknytningen til arbejdsmarkedet underlængerevarende sygefravær.Evalueringen viser, at der er signifikant positiv effekt på delvis raskmelding hvorsygdomsårsagen hører til kategorierne: ryg, knæ, psykisk sygdom og andet. For øv-rige sygdomskategorier er der for få observationer til at afgøre effekten inden forden enkelte sygdomskategori.Specielt hvad angår kræftsyge fremgår det, at disse borgere i høj grad er undtagetfra indsatsen. Jobcentrene har fritaget borgerne på baggrund af en vurdering af denenkeltes konkrete behov.Efter sygedagpengeloven beror indsatsen på en samlet vurdering af den enkelte sy-gemeldtes konkrete behov for hjælp til at blive fastholdt i sit arbejde eller på ar-bejdsmarkedet. Indsatsen skal tilrettelægges ud fra den enkeltes ressourcer og hel-bredstilstand.
Vi ved, at to sygemeldte med samme sygdom ikke behøver at have samme behovfor indsats.I den netop indgåede aftale fra november 2010 om nye rammer for sygefraværsind-satsen er det præciseret, at meget syge mennesker ikke skal kontaktes af jobcentreteller mødes af krav om aktive tilbud. Aftalen indeholder initiativer, der skal sikre,at meget syge mennesker bliver omfattet af ’standby’ ordningen. Arbejdsmarkeds-styrelsen udarbejder i den forbindelse en liste med diagnoser, der anvendes tilstandby-ordningen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2