Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 (1. samling)
EPU Alm.del Bilag 54
Offentligt
914073_0001.png
914073_0002.png
914073_0003.png
914073_0004.png
914073_0005.png
914073_0006.png
914073_0007.png
914073_0008.png
Klima- og energiministerens besvarelse afsamrådsspørgsmål F om affald i Folketin-gets Energipolitiske Udvalg den 9. no-vember 2010 – åbent samråd.Spørger: Anne Grete Holmsgaard (SF)
Spørgsmål F:” Hvad er regeringens strategi, principper og planer for udnyttelse af energi-indholdet i organisk affald (husholdningsaffald, erhvervsaffald, slam og gyl-le), og hvor store mængder affald sigter regeringen mod at anvende tilenergiformål frem til 2020? Som led heri ønskes oplyst, hvilke planer rege-ringen har for- at fremme genvinding af især fosfor – men også andre begrænsede res-sourcer fra affaldet,- at godkende nye affaldsforbrændingsanlæg og/eller udvidelse af kapacite-ten på de eksisterende,- en gradvis omlægning fra forbrænding af affald til forgasning af affald”.

Regeringens strategi for affald

Regeringens”Affaldsstrategi ’10” er udarbejdetaf Miljøministeriet. Prioritering af indsatser ilovgivning og politikker om affaldsforebyggelseog affaldshåndtering følger det såkaldte af-faldshierarki, som har følgende prioritering:1. Forebyggelse2. Forberedelse på genbrug3. Genanvendelse4. Nyttiggørelse, fx energiudnyttelse5. BortskaffelseI Klima- og Energiministeriet laver vi ingen sær-skilte fremskrivninger over udviklingen i af-4
faldsmængder – hverken til genanvendelse el-ler til energiudnyttelse.Vi bygger vores fremskrivninger over energi-produktionen fra affald på oplysninger om af-faldsmængder til forskellige behandlingsformerfra Miljøministeriet, hvorefter energipotentialetindgår i fremskrivningerne.Jeg vil derfor gerne starte med at slå fast, atmiljøministeren og jeg ikke på nogen mådekæmper om affaldet, som det for nylig blev be-skrevet i en avisartikel.Affaldskrigen er slut, før det første skud er løs-net.

Affaldsmængder i 2020

Den bionedbrydelige del af affald indgår som envæsentlig ressource i VE-handlingsplanen, somvi sendte til EU-kommissionen i juni i år. Sominput til affaldsmængderne har Energistyrelsenanvendt prognosen om forbrændingsegnet af-fald fra Miljøministeriets affaldsprognose 2009(marts 2009), som på det tidspunkt var den se-nest offentliggjorte affaldsprognose.Ifølge affaldsprognosen skulle der i 2020 på af-faldsforbrændingsanlæggene behandles ca. 4mio. ton affald. Den mængde indgår i VE-handlingsplanen.5
Miljøministeriet offentliggjorde i august 2010 enny affaldsprognose, hvor effekterne af finans-krisen på affaldsmængderne er indregnet ogforventningerne til genanvendelse er øget. Påden baggrund forventes det nu, at affalds-mængderne bliver reduceret til 3,1 mio. ton i2020.En del af genanvendelsen forventes at ske vedat behandle bionedbrydeligt husholdningsaffaldi biogasanlæg. Denne del af affaldet vil altsåfortsat bidrage til VE-anvendelsen.VE-handlingsplanen nævner jo ikke, at der ertaget eksplicit stilling til, hvor meget af affaldetsVE-bidrag, der kommer fra affaldsforbrænding,og hvor meget, der kommer fra biogas.Energistyrelsen har gennemført en overslags-mæssig beregning, der viser, at VE-andelensom følge af den nye affaldsprognose isoleretset vil falde med ca. 0,8 pct-point i 2020 i for-hold til talforløbet i VE-handlingsplanen. Det erselvfølgelig en udvikling, der tages hensyn til iarbejdet med regeringens kommende udspil omfossil uafhængighed, hvor vi undersøger enrække muligheder for at øge VE-udbygningen.Overslaget er behæftet med nogen usikkerhed.En mere detaljeret vurdering vil blive offentlig-6
gjort næste forår i forbindelse med Energisty-relsens næste basisfremskrivning. Her vil Ener-gistyrelsen igen tage udgangspunkt i Miljømini-steriets nyeste affaldsprognose.Og så til de mere specifikke underspørgsmål:

Genindvinding af fosfor og andre begrænsede res-

sourcer fra affaldet

For så vidt angår fosfor og andre begrænsederessourcer oplyser miljøministeren, at et af de 7grundelementer i ”Affaldsstrategi ’10” er, at tabaf ressourcer skal undgås. Der vil derfor bliveigangsat flere miljøteknologiske initiativer til atgenindvinde endnu flere ressourcer i affaldet.Ved bioforgasning udnyttes energien, mensnæringsstofferne i det afgassede materiale be-vares. Fosforen kan derfor føres tilbage til mar-kerne, hvor det igen kan optages af planterne.For det organiske affald, som af den ene elleranden grund ikke kan genanvendes - og derforbliver brændt af - går hovedparten af fosforentabt. Et af initiativerne i ”Affaldsstrategi ’10” er,at færrest mulige fosfor-ressourcer går til spil-de.
7
Derfor er der tildelt midler til teknologiudviklingfra ”Handlingsplanen for fremme af miljøeffektivteknologi 2010-2011” til projekter og partner-skaber, der udvikle teknologier til at udvindefosfor fra slaggen og asken.Udover fosfor, vil der også blive sat gang i ud-viklingen af teknologier til øget genanvendelseaf andre affaldstyper. Eksempelvis er der fokuspå bedre udnyttelse af energi og ressourcer fratrykimprægneret træ og shredderaffald – det erneddelt metalholdigt affald, som fx biler, hårdehvidevarer mv. Disse områder støttes også af”Handlingsplanen for fremme af miljøeffektivteknologi”.

Godkendelse af nye affaldsforbrændingsanlæg

og/eller udvidelse af kapaciteten på eksisterende

Vedrørende godkendelse af etablering af nyeaffaldsforbrændingsanlæg og udvidelsen af ka-paciteten af eksisterende anlæg ligger ansvaretoverordnet i kommunerne.Inden kommunen kan godkende et nyt anlægeller udvidelse af et eksisterende anlæg, skalkommunen dog indhente en godkendelse af af-faldsgrundlaget hos Energistyrelsen. Det skalkort sagt vurderes, om der er affald nok.8
Som led i godkendelsen indhenter Energistyrel-sen en faglig vurdering af udviklingen i affalds-mængderne hos Miljøstyrelsen, herunder afhvor meget der skal forbrændes.Miljøstyrelsens faglige vurdering danner grund-laget for Energistyrelsens godkendelse eller af-slag af kommunens ansøgning.En række kommuner ansøgte i 2008/2009 omudvidelse af deres affaldsforbrændingsanlæg.På basis af Miljøstyrelsens faglige vurderingtraf Energistyrelsen lige inden sommerferien iår afgørelse i sagerne, der alle endte med, atder ikke kunne godkendes et øget affaldsgrund-lag, men at anlæggene kunne renovere, ellerevt. bygge nyt, inden for de eksisterende kapa-citetsgodkendelser.Afgørelserne skal ses i lyset af de lavere af-faldsmængder, som bl.a. finanskrisen har væretårsag til. Hertil kommer, at Miljøstyrelsen vurde-rede, at der i Danmark ikke er behov for øgetaffaldsforbrændingskapacitet i de kommende 5til 8 år samt at behovet i de efterfølgende årvurderes som meget usikkert.
9

Forbrænding og forgasning af affald

Vedrørende spørgsmålet om gradvis omlæg-ning fra forbrænding til forgasning af affald op-lyser miljøministeren, at der ikke er tale om en-ten-eller. Der er behov for begge dele.Planerne i Grøn Vækst lægger op til en energi-udnyttelse på op til 50 pct. af husdyrgødningen,der årligt udgør 32 mio. ton. Det skal hovedsa-geligt ske ved bioforgasning.Regeringen har som led i denne plan etablereten igangsætningspulje til etablering af nye fæl-les biogasanlæg og økologiske biogasanlæg.Derudover arbejdes der på en løsning, så af-sætningen af biogas til kraftvarmeværker og na-turgasnettet bliver tilskudsmæssigt ligestillet.Med den forventede etablering af nye biogasan-læg til husdyrgødning vil der opstå nye mulig-heder for afsætning af organisk husholdningsaf-fald til biogasanlæg.Det kan, sammen med initiativerne til udviklin-gen af biogasteknologien, medvirke til, at enøget andel af organisk husholdningsaffald ikkebrændes, men i stedet bioforgasses.
10
I de tilfælde hvor husdyrgødningen kan supple-res med organisk husholdningsaffald i biogas-anlæggene, vil det føre til øget energiprodukti-on fra biogasanlæggene. Samtidig vil gød-ningsstofferne i husholdningsaffaldet, herunderfosfor, kunne nyttiggøres.Det understøttes af ”Handlingsplanen for frem-me af miljøeffektiv teknologi”, hvor er der afsatmidler til udvikling af teknologier til øget udnyt-telse af ressourcer og energi i organisk affald.
TAK.
11